Water besparen waar je bij staat

Dick Breederveld 01-10-2023
129 keer bekeken 0 reacties

Het toilet is een grootverbruiker van drinkwater, per dag gemiddeld 30 liter per persoon voor het wegspoelen van een grote of kleine boodschap en dat kan ook anders.

Voor wie dient u dit project in?

Ik ben zelf betrokken bij dit project

Voor welke organisatie werkt u?

DickyTec

Is de innovatie slim bedacht en nog onder de radar (relatief kleine innovatie, maar mooie impact)?

Nee, deze inzending voldoet niet aan bovenstaande omschrijving.

Heeft de innovatie (onafhankelijk van de categorie waarvoor je de inzending indient) een aspect van digitale transformatie? Wordt er bijvoorbeeld slim gebruik gemaakt van data?

Nee, er kan wel een teller gemonteerd worden die aangeeft hoe vaak er gebruik van gemaakt is

In hoeverre lost deze innovatie een probleem op? Wat is de impact van deze innovatie?

Onze allereerste levensbehoefte is schoon drinkwater en in droge perioden wordt het steeds lastiger om in de nog steeds groeiende vraag te kunnen voorzien. Door minder drinkwater te verbruiken hoeft er minder gezuiverd te worden en vervolgens ook door het riool gemaal gepompt te worden en daarmee wordt ook energie bespaard en is er dus ook minder uitstoot van broeikasgassen

Hoe innovatief, creatief en vernieuwend is de innovatie?

De P&WC (Plassen & Wassen Combinatie) want daar hebben we het over is anders dan gewone urinoirs die geen water verbruiken want deze kan je nu wel plaatsen in een standaard toiletruimte doordat hij gecombineerd is met het fonteintje. Hij kan zelfs op de bestaande leidingen aangesloten worden maar deze moeten wel iets aangepast worden. Dus bestaande fonteintje eraf en P&WC er voor in de plaats. Hoe werkt het dan? Heel eenvoudig, deurtje open en dan kan je plassen en daarna deurtje weer dicht en handen wassen en het water wat je daarbij gebruikt spoelt gelijk het urinoir door dus directe recycling. Bijkomend voordeel is dat het gewone toilet schoner blijft want daar wordt niet meer overheen gespetterd en als je het urinoir niet gebruikt dan zie je er ook niets van wat weer prettig is als je op het (schone:-) toilet zit.

Draagt deze innovatie bij aan meer kostenefficiƫntie: hoe is de verhouding in kosten in geld en tijd en de (verwachte) impact van de innovatie?

De P&WC bespaart tijd en geld want het gewone toilet hoeft minder vaak geboend te worden en je bespaart ook tot 20 liter drinkwater per man per dag dus daarmee bespaar je op de waterrekening. In nieuwbouw situaties bespaar je ook nog op installatiekosten doordat je nu twee dingen in 1 keer aansluit dus minder materiaal en tijd.

Op welke manier draagt de innovatie bij aan de doelstellingen van de waterschappen om circulair, energieneutraal (en CO2-neutraal) te worden?

De P&WC kan van duurzame materialen gemaakt worden en draagt zeker bij aan besparing van drinkwater en energie

Is de inzending een voorbeeld van excellente samenwerking en participatie?

Bijna twee jaar geleden heb ik meegedaan aan de 50 liter huis challenge bij de Green Village van de TU Delft en daar hangt de P&WC sinds die tijd en in de tijd erna heb ik diverse andere modellen ontwikkeld

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen