Het verwijderen van de smutzdecke met een robot

Jos Hooft 20-12-2022
0 reacties

Een belangrijke stap in het zuiveringsproces van drinkwater is een langzaam zandfilter. Tijdens dit proces ontstaat een smutzdecke (sliblaag) ten gevolge van kleine deeltjes en biofilm vorming.

Projectleider

Jos Hooft

Projectteam

William de Goei, Michel Colin, Leon Kors

Externe partners

Bongers Poolcleaners

Organisatie(s)

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Bedrijfsfunctie

Drinkwaterbeheer

Thema

Asset management
Schoon water

Technologie

Robots
Zuiveringstechnologie

Projectfase

Proof of Concept

Status

Lopend

Op een langzaam zandfilters ontstaat ten gevolge van kleine vuil deeltjes en biofilm vorming van een smutzdecke (sliblaag) op de top van het filter. Zodra de weerstand van het filter te hoog wordt dan dient de smutzdecke verwijderd te worden. In dit onderzoek kijken we of een robot het slib efficiënter kan verwijderen.

Gebruikelijk is dan dat van de toplaag zo’n 2-3 cm af wordt gekrabt. Voordat er gekrabt kan worden wordt het filter droog gezet zodat de toplaag hard wordt en goed (machinaal) te verwijderen is. In Weesperkarspel was dit tot juni 2017 de werkwijze. 

Foto: krabben van een filter

Een “nieuw” langzaam zandfilter heeft een bedhoogte van 1,30 meter en door te krabben wordt er zand verwijderd. Zodra het filter onder de 0,80 meter gaat komen dan moet het filter worden gerenoveerd. Vastgesteld is dat indien de toplaag nat blijft, het vuil zeer licht (los) fijn materiaal is en met spoelen goed is te verwijderen.

Vanaf 2018 is gestart met het terugspoelen van het filter met een snelheid van ca. 15 cm/uur waarbij het vuile bovenwater wordt afgevoerd. Met behulp van de krab-machine werd, na een kleine aanpassing, de toplaag gewoeld om het vuil te mobiliseren. De resultaten in het verlagen van de weerstand met “spoelen en woelen” zijn vergelijkbaar aan de krabmethode.

De nieuwe methode van spoelen en woelen heeft 2 voordelen:

  • het filter is eerder weer beschikbaar, omdat de biologie in stand blijft en
  • er geen zand meer uit het filter wordt verwijderd.

Foto: spoelen en woelen met behulp van de krabmachine

De krabmachines (2 stuks) zijn verouderd, waarbij er een wens is om de methode verder te optimaliseren. Hiervoor is in juli 2021 de bestelling gedaan van de robot, Weda YT-800. 

Foto: robot YT-800 in de folder

De robot is na opdracht gebouwd en in juni 2022 kon er een eerste test worden uitgevoerd. Na 3 dagen testen werd duidelijk dat de robot potentie heeft, maar voor regulier gebruik er een aantal verbeter voorstellen zijn. 

Voor de 2e test, in oktober 2022 zijn er een aantal verbeteringen ingezet, waaronder een ander type woelschroef. De camera aan de voorkant is lager geplaatst zodat het waterniveau tijdens het reinigen lager kan zijn. Op de pads van de aandrijving zijn aanpassingen gedaan om meer grip te krijgen en de rubber slap aan de achterzijde is ingekort met plaatsen van een afsluitende hoeklijn. 

Foto: nieuwe(links) en oude woelschroef

Punt van aandacht bij beiden testen, is de afvoerslang. De uitvoering is een zware stugge slang die moet blijven drijven en maakt het keren van de robot lastig.

Hier zijn ideeën voorgesteld om een lichte flexibele (dubbelwandig?) slang te gebruiken die makkelijk (uit zichzelf) blijft drijven. Tevens is de wens om de robot van een airbag te voorzien voor het moment dat deze achter in het filter vast staat en naar de kant gehaald moet worden.

Tevens werd duidelijk dat de robot moeite heeft met eventuele hoogteverschillen in het filter. Voorstel is om bij de aandrijving de voorste wielen hoger te plaatsen.

Na de 2e test zijn oude en nieuwe verbeter ideeën verzameld, waarbij het voorstel is de robot nog een keer terug te sturen naar Zweden en nadat alle aanpassingen zijn gerealiseerd, de volgende test uit te voeren. De verwachting is dat dit in 1e kwartaal 2023 zal kunnen plaatsvinden.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen