Blauwe Sportparken

24-09-2019
0 reacties

Door water op te slaan onder kunstgrasvelden, kunnen we wateroverlast sneller oplossen. Het water kunnen we bovendien gebruiken om natuurgrasvelden te irrigeren. Dat bespaart grondwater

Projectleider

Kevin Gortmaker

Projectteam

Kevin Gortmaker, Dirk van der Burgt, Eric Hendrickx

Externe partners

Hans Roelofs (bedenker, voorheen adviseur bij Waterschap De Dommel, nu Wilg Wateradvies)

Organisatie(s)

De Dommel

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer

Thema

Voldoende water

Projectfase

Implementatie/uitrol

Status

Lopend

Door water op te slaan onder kunstgrasvelden, kunnen we wateroverlast sneller oplossen. Het water kunnen we bovendien gebruiken om natuurgrasvelden te irrigeren. Dat bespaart grondwater

Kunstgrasvelden zorgen voor een versnelde afvoer van water. Dat is ook precies de reden dat ze worden aangelegd; sporters kunnen dan ook bij slecht weer van de velden gebruik maken. Het drainzand dat onder de mat ligt, is bij uitstek geschikt voor een snelle afvoer, maar is ook perfect voor de opslag van water. Eén kunstgrasveld kan een T10-regenbui opslaan, dat is een vrij extreme bui. Blauwe sportparken maken handig gebruik van die eigenschap.

Samen met verschillende partners bedacht ik een manier om het waterpeil onder kunstgrasvelden te kunnen sturen. Dat bleek behoorlijk simpel: we hoefden alleen een verhoging in een putje aan te brengen bij de drainagebuis onder het veld – werkt hetzelfde als de spoelbak in een café. Het water wordt vastgehouden tot de overloop, als je het buisje eruit trekt, stroomt het water weg. De kosten vallen erg mee: ongeveer 1.500 euro per veld.

Op sportpark De Neul in Sint-Oedenrode is deze techniek inmiddels toegepast onder drie kunstgrasvelden. De Neul ligt in een gebied dat snel onder water loopt; de velden slaan het overtollige water op, zelfs het water dat van de gebouwen afkomt. Aan het systeem voor waterberging is ook een irrigatiesysteem gekoppeld, dat doorloopt naar het natuurgrasveld. Bij droogte wordt het opgeslagen water via drainage bij de wortels van het gras ingebracht, er gaat geen druppel verloren. Bovendien is er dan geen grondwater nodig voor de beregening, de extreme hitte van afgelopen zomer maakte duidelijk dat dit eveneens heel wenselijk kan zijn. Een aantal grote gemeentes, waaronder Utrecht en Den Haag, hebben belangstelling getoond voor ons blauwe sportpark.

Waterschap De Dommel ontwikkelde dit idee met hulp van de gemeente, de aannemer en een ingenieursbureau.

Dit slimme water- en irrigatiesysteem maakt sportparken beter bestand tegen neerslag en droogte.

De Neul is in november 2018 geopend. In december 2018 is een subsidie toegekend om van 2019-2021 ook andere, bestaande kunstgrasvelden in het stroomgebied van de Dommel aan te passen.

Blauwe Sportparken is uitgevoerd in samenwerking met Ingenieursbureau Newae.

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen