Innovatiefabriek Nieuwveer

Winnovatie Het Waterschapshuis 04-08-2020
0 reacties

De rioolwaterzuivering (rwzi) Nieuwveer in Breda is naast een rioolwaterzuivering een innovatiefabriek.

Projectleider

Leonie Hartog

Projectteam

Leonie Hartog

Organisatie(s)

Brabantse Delta

Projectfase

Implementatie/uitrol

Status

Afgerond

De rioolwaterzuivering (rwzi) Nieuwveer in Breda is naast een rioolwaterzuivering een innovatiefabriek. Met de innovatiefabriek Nieuwveer biedt het waterschap experimenteerruimte, waarbij voldaan wordt aan de milieueisen van dit moment en tegelijkertijd gewerkt wordt aan vergroten van maatschappelijke meerwaarde op zowel kennisontwikkeling als energiebesparing en verwaardig van grondstoffen.

Bij de innovatiefabriek Nieuwveer worden verschillende  innovaties simultaan ontwikkeld en gerealiseerd, om hiermee een belangrijke bijdrage te leveren in de transitie naar een circulaire economie. Rwzi Nieuwveer heeft van oudsher een uniek zuiveringsconcept. Dit heeft diverse onderzoeksinstellingen aangetrokken. In eerste instantie werden innovaties ontwikkeld om energieneutraal te worden.

Sinds 2015 al wekt de rioolwaterzuivering Nieuwveer 70% van zijn eigen energieverbruik op en wordt er warmte geleverd aan de stadverwarming in Breda.Inmiddels zijn de ontwikkelingen verbreed naar circulaire systemen voor water,  energie en grondstoffen met aandacht voor kennisontwikkeling van de toekomstige generatie. Binnen de rwzi Nieuwveer wordt samen met partners gewerkt aan de volgende innovaties, in verschillende stadia van ontwikkeling.

 

Afbeeldingen

Innovatie

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen