Aquatune ‘Tuned water’ zonder handjes in Aarle-Rixtel

30-03-2020
0 reacties

Voor Aa en Maas is het een continu-uitdaging om afvalwater zo goed mogelijk te zuiveren. We denken dat het altijd nog schoner, efficiënter en milieuvriendelijker kan. Het Duitse ingenieursbureau Aquatune helpt ons daar een handje bij met een staaltje kunstmatige intelligentie.

Projectleider

Rob van de Sande

Projectteam

Rob van de Sande

Externe partners

Aquatune

Organisatie(s)

Aa en Maas

Projectfase

Pilot

Status

Afgerond

Op de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel doen sensoren en controlesystemen hun werk om actuele data te koppelen aan modellen gebaseerd op data uit het verleden. Op basis van die gegevensmix stuurt een systeem van Aquatune het waterzuiveringsproces aan waarbij continu gezocht wordt naar de optimale instellingen.

I am a robot
Aan Aquatune komt geen menselijk denken of handelen meer te pas. De meervoudige analyses gaan 24/7 door en via Aquatune stuurt de rioolwaterzuiveringsinstallatie zelf bij. Wij zijn het eerste waterschap in Nederland dat werkt met Aquatune en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.

Status
Aquatune draait sinds de zomer van 2019 en de eerste resultaten laten zien dat het energieverbruik afneemt en de waterkwaliteit met name verbetert op het gebied van stikstof. Dit komt omdat de timing en de hoeveelheid van de zuurstofinbreng en recirculatie beter is afgesteld op het proces (van reactief naar voorspellend sturen). Het systeem is vrij kostbaar; daarom onderzoeken we of we dezelfde resultaten kunnen bereiken met een eenvoudiger systeem, zoals bijvoorbeeld Aquasuite PURE. Daarnaast zijn we er nog niet over uit of we er al aan toe zijn om de touwtjes volledig uit handen te geven aan een artificiële mastermind…

Afbeeldingen

Innovatie

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen