Bestrijding geuroverlast rwzi Den Bosch

Winnovatie Het Waterschapshuis 23-02-2021
0 reacties

Omwonenden van de rioolwaterzuivering ’s-Hertogenbosch van waterschap Aa en Maas hebben regelmatig last van stankoverlast. De overlast is vooral afkomstig van het slibgebouw. De gebruikelijke biologische filters kunnen de stankstoffen uit dit gebouw niet goed aan.

Projectleider

Antoine van Geffen

Projectteam

Antoine van Geffen, Karel Pompen

Externe partners

Royal HaskoningDHV Engineering, design and project management; Askové | Kunststof Industrie and Milieutechniek

Organisatie(s)

Aa en Maas

Bedrijfsfunctie

Waterketenbeheer

Thema

Circulaire economie
Energietransitie

Projectfase

Implementatie/uitrol

Status

Afgerond

Daarom keek het waterschap naar andere branches en naar het buitenland en koos zij voor een chemische wasser. Bij een test op kleine schaal werden 99,9% van de stankstoffen verwijderd. Het waterschap bouwt daarom een chemische wasser op grote schaal.

In het slibgebouw verwerkt het waterschap rioolslib van de zuivering van Den Bosch en vier andere zuiveringen. Uit analyses van e-noses, zogenaamde elektronische neuzen, blijkt dat de stankstoffen er allerlei verbindingen aangaan die van tijd tot tijd voor pieken zorgen in de uitstoot. Het gaat om stoffen die je al goed ruikt in hele lage concentraties. Om overlast te voorkomen, moeten vrijwel alle stankstoffen worden afgevangen, ook tijdens pieken. De lava- en koolfilters die sinds jaar en dag worden toegepast op Nederlandse rioolwaterzuiveringen scoren hier onvoldoende. Daarom zocht het waterschap naar andere technieken. Na een oriëntatie bij andere bedrijfstakken en bij Franse rioolwaterzuiveringen is gekozen voor een test met een chemische wasser.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen