Biogas als bron in de duurzame brandstofketen

29-09-2020
0 reacties

Waterschap Vallei en Veluwe realiseert samen met startup Gashouders een vulstation voor biogaslevering aan projecten van bouwbedrijf GMB in de regio.

Projectleider

Wim van Vilsteren

Projectteam

Wim van Vilsteren

Externe partners

Gashouders, Buse Gas, GMB, Hoge school van Arnhem en Nijmegen, Provincie Gelderland

Organisatie(s)

Vallei en Veluwe

Bedrijfsfunctie

Waterketenbeheer

Thema

Asset management
Circulaire economie
Energietransitie
Klimaatadaptatie

Technologie

Zuiveringstechnologie

Projectfase

Implementatie/uitrol

Status

Lopend

Buse Gas draagt zorg voor de ontwikkeling van containers ten behoeve van biogasopslag en Koninklijke van Twist levert de gasmotor voor een hybride aggregaat op lokaal geproduceerd biogas. Door de uitvoering van al deze activiteiten wordt de gehele lokale duurzame brandstofketen gerealiseerd en kan deze de komende twee jaar getest worden. Daarbij voert de HAN (Hoge school van Arnhem en Nijmegen) onderzoek uit naar de milieu-impact van de keten. Het consortium zorgt als ‘triple helix’ voor een intensieve kennisontwikkeling tussen overheid, kennisinstelling en de betrokken marktpartijen.

Met de ontwikkeling van deze duurzame brandstofketen wordt zowel op de rioolwaterzuivering als op de bouwplaats de uitstoot van CO2, stikstofoxiden en fijnstof gereduceerd.

Door de samenwerking over de hele keten ontstaan diverse innovatiekansen. De belangrijkste technische innovatie die wordt toegepast is dat biogas zonder opwaardering opgeslagen en ingezet wordt in een aggregaat . Dit resulteert in een aanzienlijke efficiëntieverbetering en kostenverlaging in de keten.

 

Projectleider: Wim van Vilsteren

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen