Monitoringsgegevens downloaden in bulk

16-06-2021
0 reacties

Waterschap Drents Overijsselde Delta (WDOD) is bezig met datagedreven oplossingen om op eenvoudigere wijze monitoringsgegevens op te vragen. We werken bij WDOD veel met monitoringsgegevens. Ook moeten we regelmatig gegevens aanleveren aan externe partijen.

Projectleider

Jelle de Jong

Projectteam

Tom Rooijakkers

Organisatie(s)

Drents Overijsselse Delta

Bedrijfsfunctie

Bedrijfsondersteuning
Calamiteitenzorg
Drinkwaterbeheer
Vaarwegennetbeheer
Waterkeringenbeheer
Waterketenbeheer
Watersysteembeheer
Wegennetbeheer

Thema

Digitale transformatie

Technologie

IoT / sensoren
Kunstmatige intelligentie
Zuiveringstechnologie

Projectfase

Implementatie/uitrol

Status

Afgerond

Om dit proces te vergemakkelijken, hebben we een tool gemaakt om snel van een gegeven gebied of vanuit een andere selectie naar keuze de benodigde monitoringsdata uit Wiski te kunnen downloaden.

Wiski is een uitstekend programma om de monitoringsgegevens van één of enkele meetpunten te bekijken, vergelijken en analyseren. Maar soms is het nodig om een groot aantal meetreeksen te exporteren of wil je de gegevens uit Wiski gebruiken in een ander programma. Daarvoor kun je ook in Wiski terecht, maar daarvoor is meestal een flink aandeel handwerk nodig. Zeker als je een analyse periodiek wil herhalen (bijvoorbeeld wekelijks), is dit niet de meest praktische methode.

Met de door het Datalab ontwikkelde scripts is het nu mogelijk om elke willekeurige selectie van meetlocaties en meeteenheden (bijv. grondwaterstanden en neerslag) te downloaden naar je computer in Excel-formaat.

Van dit script zijn twee varianten beschikbaar.


 

De eerste heeft de vorm van een gebruiksvriendelijke 'mini-applicatie' en kan zonder Python-kennis gebruikt worden. Deze is geschikt om éénmalig een grote hoeveelheid gegevens te downloaden. Bijvoorbeeld voor een IGP-project. De 'mini-applicatie' is intern beschikbaar via een Azure applicatie.

De tweede heeft geen gebruiksvriendelijke voorkant, maar bestaat uit een reeks Python-scripts. Voor het gebruik van deze variant is Python-kennis nodig. De hierbij bedoelde scripts kunnen we gebruiken voor verwerking in andere scripts of in processen die met enige regelmaat nieuwe monitoringsdata nodig hebben.

Contact

Bij vragen over deze tool of als je deze graag zou willen gebruiken, kun je contact opnemen met: Tom Rooijakkers of Jelle de Jong van WDOD

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen