Medicijnresten met poederkool verwijderen uit afvalwater

11-05-2020
0 reacties

Medicijnresten met poederkool verwijderen uit afvalwater Medicijnresten zijn moeilijk uit afvalwater te zuiveren. Daardoor komt een hoeveelheid medicijnresten in het oppervlaktewater terecht. Dit tast de kwaliteit van het oppervlaktewater aan, met alle gevolgen van dien voor plant en dier.

Projectleider

Karin Bertens Zorzano

Projectteam

Robert Kras, Rita van de Craats, Karin Bertens Zorzano

Organisatie(s)

Aa en Maas

Projectfase

Implementatie/uitrol

Status

Afgerond

PACAS-installatie

Op rwzi Oijen is een fullscale PACAS-installatie gebouwd. Met deze installatie is het mogelijk om extra medicijnresten uit het afvalwater te verwijderen. Dit doen we met hulp van actieve poederkool. 

PACAS staat voor Powdered Activated Carbon in Active Sludge. De actieve poederkool wordt in de aeratietank gedoseerd en zo wordt het in contact gebracht met de medicijnresten die zich in het water bevinden. Poederkool heeft een zeer fijne structuur en een groot oppervlak waar medicijnresten aan kunnen adsorberen. De poederkool vermengt zich met het actieve slib en kunnen vervolgens na een bezinkingsstap verwijderd worden uit de waterlijn. De medicijnresten die zich aan de poederkool hebben gehecht worden op deze manier uit het water verwijderd.

Status

De PACAS-installatie is al gebouwd en de laatste aanpassingen worden verricht om volledig in bedrijf genomen te worden. Hierna begint het onderzoeksperiode waar we gaan kijken wat het effect is van de poederkool bij o.a. verschillende doseringen. 
We zullen niet alleen kijken naar het verwijderingsrendement van de medicijnresten, maar ook naar het effect op het oppervlaktewater. De verwachting is, dat de oppervlaktewaterkwaliteit verbeterd zal worden.

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen