Balenpers verwerkt slootmaaisel ter plekke tot compacte baal

18-09-2019
0 reacties

Waterschap Aa en Maas wil het beheer en onderhoud van sloten slimmer aanpakken. Dat betekent anders maaien, anders baggeren en anders omgaan met het maaisel uit de sloten. Slootonderhoud is belangrijk voor goed waterbeheer, maar ook duur.

Projectleider

Jos van der Stappen

Projectteam

Jos van der Stappen

Organisatie(s)

Aa en Maas

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer

Thema

Voldoende water

Projectfase

Onderzoek/verkenning

Status

Lopend

Waterschap Aa en Maas werkt daarom aan efficiëntere oplossingen. Een succesvol voorbeeld daarvan is de balenpers.

De balenpers verwerkt maaisel uit de sloot direct tot een baal. Zo voorkomen we dat het onbedoeld weer in het water terechtkomt. Bovendien is het voor eigenaren van de aanliggende grond gemakkelijker om het maaisel te vervoeren en hergebruiken. De balenpers is in 2018 ingezet in het gebied rondom ‘s-Hertogenbosch. Het waterschap heeft het gebruik van een balenpers hier nu als eis in het bestek voor slootonderhoud opgenomen.

Beter opgeruimd en makkelijker te vervoeren en verwerken
Samen met de aannemer die het slootonderhoud voor Aa en Maas uitvoert, is een balenpers ontwikkeld die zowel het waterschap als de grondeigenaren voordelen biedt. Het verbeterde type (2.0) heeft een transportband in de lengte, waarmee het maaisel vanuit de watergang direct wordt verwerkt tot een baal. Het wordt dus niet (tijdelijk) op de kant gelegd.

Zo voorkomen we dat het maaisel weer in het water terechtkomt, wat leidt tot nieuwe verruiging, verminderde doorstroming en afnemende waterkwaliteit. De baal met slootmaaisel is voor grondeigenaren bovendien gemakkelijker te verwerken als bodemverbeteraar. Daarnaast is het transport efficiënter door de compacte vorm.

Het waterschap vraagt van grondeigenaren die aan een sloot wonen of werken, hun rol te pakken bij het ontvangen en verwerken van het maaisel. Door de lusten en lasten op een eerlijke manier te verdelen, hopen we uiteindelijk tot uniforme afspraken te komen waaraan alle grondbezitters meewerken.

Zo werkt de balenpers 2.0.

Ontwerp balenpers

Balenpers aan het werk

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen