Visveilige waterkrachtcentrale in Vorstenbosch

26-09-2019
0 reacties

Bij waterschap Aa en Maas draait het eerste energieneutrale gemaal van Nederland. Aan een stuw in de Leijgraaf is een modern waterrad gekoppeld, voor het opwekken van energie. Deze wordt geleverd aan het gemaal Den Doolhof.

Projectleider

Jos van der Stappen

Projectteam

Jos van der Stappen

Organisatie(s)

Aa en Maas

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer

Thema

Energietransitie
Voldoende water

Projectfase

Implementatie/uitrol

Status

Afgerond

Er wordt voldoende stroom opgewekt om het verbruik van het gemaal volledig te compenseren. Het gemaal zelf is bovendien voor 80% gemaakt van gerecycled plastic. Super duurzaam dus!

Het eerste energieneutrale gemaal dat draait op waterkracht.

Om de wateraanvoer in Vorstenbosch en omgeving te optimaliseren was een aanvoergemaal nodig, dat water in het gebied pompt wanneer dat nodig is. De langere periodes van droogte kunnen dan worden overbrugd, zodat de kwaliteit van landbouw- en natuurgebied behouden blijft. In totaal profiteert circa 3.950 ha. landbouwgrond van het nieuwe gemaal.

‘Klik-aan’ waterdynamo

Omdat een nieuw aanvoergemaal veel energie verbruikt, koos waterschap Aa en Maas voor een duurzame oplossing. In de Leijgraaf is een EQA-box geplaatst, een eenvoudige 'klik-aan' waterdynamo voor het opwekken van duurzame energie. De EQA-Box is uitgerust met een laagtoerig waterrad, waardoor de vissen niet beschadigen of sterven.

Het gebruik van waterkracht biedt veel kansen voor waterschappen in tijden van klimaatverandering. Door het duurzaam automatiseren van stuwen kan het waterpeil beter en sneller worden gereguleerd. Ideaal!

De waterkrachtcentrale is in maart 2018 in gebruik genomen. In februari 2019 wordt een ander waterrad getest in district Beneden Aa. Waterschap Aa en Maas onderzoekt daarnaast wat de mogelijkheden zijn bij de grote gemalen en stuwen langs de Maas. Meer informatie: www.aaenmaas.nl/leijgraaf

Afbeeldingen

EQA PROJECTS

X (voorheen Twitter)

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen