Een tweede leven voor toiletpapier uit Aarle-Rixtel

30-03-2020
{0} reacties

Waterschap Aa en Maas wint vezels van toiletpapier terug op de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel. Dit is een kostenbesparende manier om de zuiveringscapaciteit te vergroten. Bovendien is hergebruik van cellulose mogelijk.

Projectleider

Robert Kras

Projectteam

Robert Kras

Externe partners

Cellvation https://www.cell-vation.com/ Aqua Minerals https://aquaminerals.com/

Organisatie(s)

Aa en Maas

Bedrijfsfunctie

Waterketenbeheer

Thema

Circulaire economie
Schoon water

Technologie

Zuiveringstechnologie

Projectfase

Onderzoek/verkenning

Status

Lopend

Dagelijks vangt de fijnzeefinstallatie in Aarle-Rixtel 10.000 kilo papier op voor hergebruik. Dit is het natte product. In droge vorm gaat het om 2.500 kg.

In navolging van Aa en Maas en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, die met hun fijnzeefinstallaties op deze schaal de primeur in Nederland op hun conto schreven, zijn er nu meer waterschappen die cellulose gaan terugwinnen. Hoe mooi is dat!

Vermarkten cellulose

Teruggewonnen cellulose levert een bron van vezels op voor diverse producten. Voor het vermarkten van cellulose werkt Aa en Maas samen met Aquaminerals. Dit is een samenwerkingsverband in de watersector; drinkwaterbedrijven en waterschappen. Momenteel verkent Aquaminerals afzetroutes voor de cellulose van Aa en Maas. Denk hierbij aan cellulose als afdruipremmer in asfalt voor de wegenbouw en plaatmateriaal voor bijvoorbeeld interieurbouw.

Bovendien loopt een pilot om met cellulose beschoeiingsplaten te maken die de waterschappen zelf kunnen benutten. Het gaat hier om een tijdelijke oeverbeschoeiing die biologisch wordt afgebroken. Hierna houdt de oever zichzelf op natuurlijke wijze in stand.

Vervolg afzet

Op dit moment is het alleen zeefgoed van onvoldoende kwaliteit om rechtstreeks toe te passen als grondstof. Daarom verkennen de waterschappen met Aquaminerals en Cellvation om gezamenlijk een opwerkingsstap te realiseren. In deze stap wordt het zeefgoed verder gedroogd en geperst, zie ook: https://www.cell-vation.com/cellvation-process. Het product, Recell, kan gebruikt worden voor de hiervoor beschreven toepassingen. https://www.recell.eu/platform


 Links de conventionele beschoeiing en rechts de beschoeiing gemaakt van cellulose in samenwerking met Ecor.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen