Energiereductie bij beluchting door luchtconditionering

28-07-2021
{0} reacties

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn; 20% energiereductie op het beluchten in je zuiveringsinstallatie door het toepassen van een stuk installatie, geen onderhoud en extra hulpstoffen nodig.

Projectleider

Suzanne Tietema

Projectteam

Jelle Baumgartel

Externe partners

TAUW, TU Delft, Aqua Aurora

Organisatie(s)

Delfland
Schieland en de Krimpenerwaard

Bedrijfsfunctie

Waterketenbeheer

Thema

Energietransitie
Schoon water

Technologie

Zuiveringstechnologie

Projectfase

Pilot

Status

Lopend

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn; 20% energiereductie op het beluchten in je zuiveringsinstallatie door het toepassen van een stuk installatie, geen onderhoud en extra hulpstoffen nodig. Je plaatst deze innovatie in je luchtleiding richting de beluchtingstank en je zou resultaat moeten zien in energiereductie. Hoe zit dat, en wat gaan we doen in deze pilot?

De Schelpkalk Vitaliser
De L.E.G. Schelpkalk Vitaliser kan worden toegepast in de luchtleiding naar de beluchtingstank en levert potentieel een aanzienlijke reductie in energieverbruik. In een voorgaand onderzoek uitgevoerd door TAUW in opdracht van Aqua Aurora is berekend dat met de L.E.G. Schelpkalk Vitaliser gemiddeld 22% energiebesparing mogelijk is. Vervolgonderzoek naar toepassing in de praktijk is nodig om de positieve resultaten met betrekking tot energiebesparing te bevestigen. HHD en HHSK werken samen aan een onderzoek om de potentie hiervan de onderzoeken. Het onderzoek wordt gecoördineerd en uitgevoerd door ingenieursbureau TAUW.

De onderbouwing van de werking van de L.E.G. Schelpkalk Vitaliser is dat het frequentiepatroon van schelpkalk contactloos wordt overgebracht op de passerende lucht in de leiding, zodoende zou zuurstofoverdracht in de beluchtingstank worden verbeterd. Dit gebeurt door middel van een frequentiekamer in de L.E.G. Schelpkalk Vitaliser, waarin het frequentiepatroon van schelpkalk is opgeslagen. Deze onderbouwing van de techniek is gebaseerd op inzichten uit de kwantumfysica.

Opzet
Het onderzoek zal bestaan uit 3 delen, fase 1a, 1b en 2. Na fase 1a en 1b (verlopen parallel) volgt een besluit tot continueren bij goede resultaten of afronden bij tegenvallende resultaten.

Fase 1a:
Schoon water onderzoek bij TU Delft. Deze fase zal geen invloed hebben op fase 1b en 2. Dit wordt begeleid en betaald door HHD.

Fase 1b:
HHSK stelt awzi Kralingseveer beschikbaar om langdurig (ca. 6 mnd) en doet een financiële bijdrage om grootschalig onderzoek te doen. Het doel is om het effect van de L.E.G. Schelpkalk Vitaliser op de zuurstofinbrenging in het afvalwater te bepalen. In dit experiment worden twee identieke biologische zuiveringsstraten gebruikt. Er is een straat met L.E.G. Schelpkalk Vitaliser voor luchtconditionering en een straat met een dummie (blanco) ingericht. Op deze manier worden omgevingsfactoren en variatie in samenstelling van het influent zoveel mogelijk gelijkgesteld. Door nu de loop- en wachttijden en/of het energieverbruik van de beluchtingscompressoren van beide straten te vergelijken en de verbruiken voor de plaatsing van de L.E.G. Schelpklak Vitaliser te bezien, wordt duidelijk welke effect er optreedt.

Fase 2:
Langdurige (ca. 1 jaar) monitoring effecten na opschaling naar gehele AWZI en analyse naar seizoensgebonden effecten.

Afbeeldingen

Innovatie

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

Ruud Peeters

02-01-23 om 14:41

Met wie kan ik contact opnemen als ik meer wil weten over de geboekte resultaten?

mvgr Ruud.

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen