Waterwasser

16-12-2020
{0} reacties

De waterwasser is in 2019 bedacht om uit te zoeken of het mogelijk is om effectief nutriënten uit het water terug te winnen. Op dit moment spoelen de voedingsstoffen in ons water uit naar zee, terwijl de bronnen van deze voedingstoffen vaak importeren.

Projectleider

Jorrit Timmers

Projectteam

Jorrit Timmers

Organisatie(s)

Rijnland

Projectfase

Pilot

Status

Afgerond

De waterwasser is in 2019 bedacht om uit te zoeken of het mogelijk is om effectief nutriënten uit het water terug te winnen. Op dit moment spoelen de voedingsstoffen in ons water uit naar zee, terwijl de bronnen van deze voedingstoffen vaak importeren. Bovendien zorgt het overschot van voedingsstof in het water voor een hogere kans op ongecontroleerde algen bloei en de bijhorende problemen voor de waterkwaliteit.

In een ideaal scenario winnen we de voedingsstoffen die uitspoelen terug, beperken we daarmee de kans op explosieve algenbloei in de zomer en kunnen we de teruggewonnen voedingstoffen weer gebruiken.

Het idee is gepresenteerd op het waterinnovatiefestival in December 2019 en won de waterinnovatieprijs in de categorie Dromenvanger.

Het idee is ontstaan nadat een Israëlisch bedrijf (AQUA HD) een lage g-kracht centrifuge presenteerde die geschikt is om algen uit water te halen zonder dat de nutriënten in de algen terug in het water belanden door de hoge g-krachten die in reguliere centrifuges voorkomen. In combinatie met een bezinkbak is het mogelijk de algenmassa te scheiden van het water en deze zo te oogsten. Het waterschap van Rijnland heeft nu een testlocatie aan de Langeraarse plassen.

De Waterwasser is een verbeterde versie van de defosfateringsinstallaties en zou deze uiteindelijk kunnen ondersteunen of vervangen.

Als uit de pilot blijkt dat het idee werkt, dan wordt gekeken naar opschaling om op die manier de plas flink in fosfaat te reduceren. Daarnaast wordt er dan ook gekeken naar andere locaties om het apparaat toe te passen.

Projectupdate oktober 2021

De Waterwasser was in 2019 een idee, een idee wat op het innovatiefestival de prijs heeft gewonnen voor de categorie dromenvanger. Nu in 2021 is de Waterwasser werkelijkheid. Hebben we een jaar testen erop zitten en blijkt: “De Waterwasser werkt!”. De mogelijkheid die is geboden om van een idee, slechts wat schetsen op papier, een volledige installatie te kunnen maken, die uiteindelijk doet waarvoor we de installatie hebben bedacht, is prachtig om te zien. De installatie werkt dusdanig goed dat er nu gekeken wordt om de nieuwe techniek toe te passen op grotere en meerdere locaties. - JorritDe Waterwasser was in 2019 een idee, een idee wat op het innovatiefestival de prijs heeft gewonnen voor de categorie dromenvanger. Nu in 2021 is de Waterwasser werkelijkheid. Hebben we een jaar testen erop zitten en blijkt: “De Waterwasser werkt!”. De mogelijkheid die is geboden om van een idee, slechts wat schetsen op papier, een volledige installatie te kunnen maken, die uiteindelijk doet waarvoor we de installatie hebben bedacht, is prachtig om te zien. De installatie werkt dusdanig goed dat er nu gekeken wordt om de nieuwe techniek toe te passen op grotere en meerdere locaties. - Jorrit

Afbeeldingen

Innovatie

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen