POND - drijvende energiefabriek

Anne Witteveen 17-12-2020
{0} reacties

Partners gezocht voor POND - fase 2! POND is een kleine, drijvende energiefabriek, die off-grid energie produceert en tevens direct het water zuivert. Het drijvende netwerk verkrijgt haar energie dankzij de organische afvalproducten in het water.

Projectleider

Anne Witteveen

Projectteam

Anne Witteveen

Externe partners

Nova Innova, Gemeente Rotterdam, De Dommel

Organisatie(s)

De Dommel
Schieland en de Krimpenerwaard

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer

Thema

Energietransitie

Technologie

IoT / sensoren

Projectfase

Implementatie/uitrol

Status

Lopend

Partners gezocht voor POND - fase 2!
POND is een kleine, drijvende energiefabriek, die off-grid energie produceert en tevens direct het water zuivert. Het drijvende netwerk verkrijgt haar energie dankzij de organische afvalproducten in het water.

Oevers en sloten bevatten enorm veel organisch materiaal. Wanneer organisch materiaal wordt afgebroken dan worden er door bacteriën elektronen uitgestoten. Met de nieuwe, revolutionaire Microbial Fuel Cell technologie waar POND gebruik van maakt, kunnen deze elektronen worden opgevangen en worden omgezet in elektriciteit. Deze cel is in staat om direct energie te genereren uit organische processen in het water zonder het ecosysteem daarmee te beschadigen.

Met deze energie kan POND fungeren als een datahub die de waterkwaliteit meet en doorstuurt naar de Waterschappen. Het monitoren van de waterkwaliteit wordt nu vaak handmatig gedaan of via verankerde sensoren op batterijen die vervangen moeten worden. POND kan deze functie ook direct op zich nemen, zo arbeidsuren voor de metingen besparen en deze data direct communiceren naar centrale controlepunten. Dit kan door de constante data ook waterbeheer slimmer maken en bepaalde effecten voorspellen, zoals het ontstaan van blauwalg. 

Daarnaast kunnen de lampen in het netwerk van POND van kleur veranderen. Op het moment dat bijvoorbeeld de waterkwaliteit onder een bepaalde waarde komt kunnen de lampen van groen naar rood verkleuren. Hiermee wordt een signaal naar mensen in de omgeving afgegeven die een rol kunnen spelen in het waarborgen van de waterkwaliteit. Hiermee creëer je bewustwording van de kwetsbaarheid van het ecosysteem en geef je het water een stem.

Projectupdate juli 2021

POND gaat naar buiten!

Nova Innova ontwikkeld POND momenteel samen met Waterschap De Dommel, Rotterdams Weerwoord en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Dit team heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten! Fase 1 van het ontwikkeltraject is inmiddels afgerond wat inhoudt dat er voldoende stabiele prototypes ontwikkeld zijn die een batterij op kunnen laden uit de microben in het water zonder dat het ecosysteem daarmee benadeeld wordt. Dit doen wij dankzij de Microbial Fuel Cell technologie. Ook zijn de eerste drijvende lampen al in het water getest in samenwerking met de studenten van de Hogeschool Rotterdam.

Inmiddels is fase 2 aangebroken, waarbij de prototypes in de buitenomgeving van Diergaarde Blijdorp worden getest. Voor de verdere doorontwikkeling van POND is Nova Innova op zoek naar partners die deze innovatie kunnen ondersteunen met hun kennis, kunde en financiële steun. Zodat in de toekomst op een off-grid, duurzame en belevenisvolle wijze de kwaliteit van het water continu gemonitord en gecommuniceerd kan worden aan de waterschappen en passanten.  

Ben je geïnteresseerd of wil je bijdragen aan het water een stem geven? Neem een kijkje op de projectpagina POND – Nova Innova (www.novainnova.com/pond) of stuur een bericht naar info@novainnova.com.

Anne Witteveen

Projectupdate mei 2021

Partners gezocht voor POND 

 

De afgelopen maanden heeft het Nova Innova team niet stilgezeten: prototypes worden ten overvloede gemaakt en kleine verbeteringen worden continu toegepast. Dit alles om het uiteindelijke doel van fase 1 te bereiken; een stabiele Microbial Fuel Cell te creëren waaraan elektronica gekoppeld kan worden.

De materialen, druk op de prototypes en grootte van de prototypes lijken veel invloed te hebben op het presteren van de cel. Op deze elementen zal dan ook de focus liggen tijdens het verder ontwerpen van de POND prototypes. Bekijk ook gerust onze nieuwe projectpagina waar meer informatie over POND te vinden is: POND – Nova Innova.

Ben je geïnteresseerd om samen met ons energie uit water te halen? Stuur dan een bericht naar karlijn@livinglight.info. Het project zoekt nog enthousiaste partners voor de tweede fase, waarbij de prototypes getest zullen worden in Diergaarde Blijdorp! 



Anne Witteveen

Projectupdate februari 2021

Vanuit allerlei media hoeken is er aandacht en interesse naar POND na de presentatie op de Dutch Design Week. Zo is er een publicatie van POND in Pi verschenen, vakblad over interieurarchitectuur en interieurproducten en heeft Next Nature een uitgebreid interview over POND geschreven wat in het volgende magazine wordt geplaatst.

Projectupdate februari 2021

Partners gezocht voor POND - fase 2!

De afgelopen maanden heeft het POND team niet stil gezeten. We zijn druk bezig om het onderzoek verder te brengen.

Op dit moment is het doel van het project om uit natuurlijk water genoeg energie op te wekken om de batterij op te laden. Daarom testen we verschillende materialen en opbouw in een microbial fuel cell. We hebben meer dan 20 verschillende prototypes ontwikkeld. We gaan een aantal prototypes, die het best presteren en stabiel zijn, op elektronica aansluiten. Op dat moment zullen wij de tweede fase van ons project starten. Daarbij kunnen wij meer partners gebruiken!

Fase 2 - testen op buitenlocatie In de tweede fase van POND project zullen de stabiele prototypen in de buitenlucht getest worden. In deze fase zullen wij met de partners wat scherper gaan definiëren waarvoor wij deze hernieuwbare energiebron gaan inzetten: het monitoren van waterkwaliteit, het communiceren aan voorbijgangers van de status van het water, wat de stijging/ daling is van het waterpeil etcetera.

Momenteel is de Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een projectpartner van POND en is ook Water Sensitive van de gemeente Rotterdam aangesloten. Voor de volgende fase zoeken wij nog minimaal twee projectpartners om POND verder te brengen. Mocht u geïnteresseerd zijn in het project, schroom dan niet om contact op te nemen via karlijn@livinglight.info voor meer informatie.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen