Calciet Fabriek

24-03-2021
0 reacties

Kalk uit drinkwater wordt in een pilotfabriek in de Amsterdamse haven vermalen tot grondstof voor opnieuw de drinkwater productie, de tapijt- en cosmetica industrie. Meteen heeft dit de aanvoer van granaatzand uit Australië voor de ontharding van drinkwater overbodig gemaakt.

Projectleider

Richard Oudhuis

Projectteam

Onno Kramer

Externe partners

Aquaminerals, Advanced minerals

Organisatie(s)

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Bedrijfsfunctie

Drinkwaterbeheer

Thema

Circulaire economie

Projectfase

Pilot

Status

Lopend

De naam van deze pilotfabriek verraadt het al: hier wordt de kalksoort calciet gemaakt van uit het drinkwater gewonnen kalk. 

Calgonreclame
Het is een delicaat proces, dat door Advanced Minerals in Sheffield al wordt toegepast. Natte calcietkorrels, restmateriaal dat drinkwaterbedrijven naar de fabriek brengen, zijn zo zacht dat ze makkelijk verpulveren.

Het poeder is grondstof voor papier en plastic, maar alleen poeder is ook weer niet de bedoeling: in deze fabriek worden de korrels verwerkt tot poeder én kristallen. Want die kristallen zijn daags daarna weer bruikbaar om opnieuw kalk uit drinkwater te halen.

Dat is de reden dat Waternet meedoet aan deze pilotfabriek in de Amsterdamse haven. Drinkwaterbedrijven ontharden hun water, zodat wasmachines langer meegaan. "Als ik vertel wat wij doen met kalk, begin ik altijd met de Calgonreclame," zegt 'innovatiemanager' Richard Oudhuis van Waternet.

Entmateriaal
De calcietkristallen gaan van The Calcite Factory weer naar de waterzuivering. Daar werken ze als 'entmateriaal'. Kalk in het water bindt zich aan de calcietkristallen, waarna het als korrels uit het water kan worden gezeefd. Tot dusver gebruiken de drinkwaterbedrijven daarvoor kalk uit groeves in Italië of een speciaal soort zand, granaatzand, helemaal uit Australië.

Het zand heeft als nadeel dat het de kalkkorrels onzuiver maakt en daarmee onbruikbaar als nieuwe grondstof. En net als de groevekalk moet het van ver komen - milieuvriendelijk is anders.

De calcietkristallen die uit de fabriek komen, zijn een natuurlijk alternatief, dat bovendien niet van heinde en verre hoeft te komen. Sterker nog, het komt uit het drinkwater zelf. Daarmee wordt het een circulair proces, populair jargon voor een kringloop waarin afval weer grondstof wordt.

Calcietproductie
"We waren bij de drinkwaterbedrijven gewend dat we moesten betalen om van de kalk af te komen," zegt Oudhuis. "En nu gebruiken we het om onze grondstoffen nog zuiverder te krijgen," zegt Olaf van der Kolk, die met AquaMinerals voor alle Nederlandse drinkwaterbedrijven samen handelt in grondstoffen. Daarbij bespaart Waternet ook nog enkele tienduizenden euro's per jaar.

Zo'n vijf tot tien procent van de calcietproductie is nodig als entmateriaal om het volgende drinkwater te ontharden. De rest kan Waternet via Aqua Minerals laten verkopen als grondstof voor onder meer glas, papier, tapijttegels en als scrubmateriaal in de cosmetica.  Zo zijn er vanuit de webshop, (r-)etail, distributeurs en de Postcode Loterij in het jaar 2020 121.212 Circular face Scrubs verkocht en 175.718 in het jaar 2021.

Levensvatbaar
Andere drinkwaterbedrijven mogen hun calcietkorrels naar de Amsterdamse haven brengen om daarna de daaruit gevormde calcietkristallen weer op te halen. Zo willen Advanced Minerals, Waternet en AquaMinerals bekijken of de pilotfabriek levensvatbaar is voor de langere termijn.

Al het Amsterdamse leidingwater wordt al met calcietkristallen onthard bij de zuiveringsinstallaties in Weesperkarspel en Leiduin. 

Vijf tot tien procent van de calcietproductie is nodig als entmateriaal om het volgende drinkwater te ontharden. BEELD JET DE NIES

Meer lezen

https://www.waternet.nl/zoek/blog/gezond-water/kalk-uit-water-halen-met-kalk/

https://www.waternet.nl/innovatie/Verantwoorde-productie/zweefgedrag-van-kalkkorrels/

https://www.waternet.nl/nieuws/2017/4/waternet-gaat-kalkkorrels-maken/

https://www.huontwikkelt.nl/institute-for-life-sciences-chemistry-werkt-mee-aan-zacht-drinkwater/

https://www.hu.nl/voltijd-opleidingen/chemische-technologie/tijdens-de-opleiding

https://www.youtube.com/watch?v=89vlEXROsEE

https://www.youtube.com/watch?v=wSUoQDgHlKg

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen