Kroos(t)hek

Winnovatie Het Waterschapshuis 10-02-2021
79 keer bekeken 4 reacties

Kroos(t)hekken voor duikers onder wegen e.d. De gemiddelde hoofdomtrek voor een Nederlands kindje van 15 maanden is 48 cm. De diameter is dan 48 : 3,14 = 15,2 cm

Wanneer er Kroos(t)hekken gemaakt worden waarvan de spijlen maximaal 15 cm uit elkaar geplaatst zijn, voorkom je de meeste ongevallen met kinderen.

Toch kan je er niet gerust op zijn dat daarmee alle ongevallen uitgesloten zijn.

Voor huisdieren zoals kat en hond, maar ook voor andere dieren, blijven krooshekken een risico. Een duiker, afgedekt met een stevig zogenaamd vee- of wildrooster kan bij calamiteiten ook nuttig zijn. Zie de bijgevoegde foto als voorbeeld. 

Beter is het om de duikers (waar mogelijk) te vervangen door sleuven die net zo breed zijn als de sloot of greppel. Water wordt dan niet meer door een versmalling geperst.

Meegemaakt dat een grote Labrador in de beek ging zwemmen en door de versnelling van het water bij de duiker meegezogen werd en vast kwam te zitten in de buis van de duiker. Hond overleden, baasje ontroostbaar.

Afbeeldingen

4  reacties

Archiveerder 3

27-07-22 om 9:06

Mieke Gordijn

Beste Rob,

Bedankt voor jouw inzending! We hebben voor onze challenge Zorgeloze duikers maar liefst 50 mooie ideeën ontvangen. Dit is een fantastische opbrengst, veel meer dan wij ooit hadden verwacht.

De ideeën waren heel creatief, out of the box, mooi en professioneel uitgewerkt. Velen dachten vanuit een technologische oplossing, maar ook ideeën over bewustzijn, communicatie en gedrag kwamen voorbij.

Het kiezen van hét beste idee bleek een pittige taak voor de jury. Geen enkel idee biedt een kant- en klare oplossing. Wel zijn er ideeën die samen voor een oplossing kunnen zorgen. Daarom heeft de jury een top-3 gekozen:

  1. Eerst denken dan doen!
  2. De gebogen duiker
  3. Duikschot voor duiker

Deze ideeën worden nu uitgewerkt en op een later moment getest en uitgevoerd, zodat er in de toekomst een veilige en schone duiker mogelijk is. Helaas heeft jouw idee de selectie net niet gehaald.

We hebben allerlei ideeën ontvangen voor een andere vorm van krooshek, zo ook jouw idee. Dit zijn goede en creatieve ideeën, alleen zijn ze afhankelijk van het ontwerp minder toepasbaar in verband met bereikbaarheid, onderhoud, maaien, doorstroming of bewegende delen. Toch zijn we wel heel  blij met je idee, want dit kan altijd nog gebruikt worden bij andere problemen in de toekomst.

We willen  je in ieder geval van harte danken voor jouw tijd, creativiteit en inzet!

Met vriendelijke groet,
Het projectteam Zorgeloze duikers

7 apr. 2021 om 14.09

Archiveerder 3

27-07-22 om 9:06

Fons Hermsen

Helder, bedankt voor de toelichting! We nemen je idee mee in de beoordeling

12 feb. 2021 om 13.52

Archiveerder 3

27-07-22 om 9:06

Fons Hermsen

Beste Rob,

Dank voor je reactie. Begrijp ik goed dat je advies/idee is om krooshekken zoveel mogelijk te mijden en de oplossing te zoeken in de dimensionering van de duiker/onderdoorgang?

11 feb. 2021 om 08.05

Archiveerder 3

27-07-22 om 9:06

Rob Slinkert

Klopt helemaal Fons. Versmalling zorgt voor versnelling waarbij drijvende of zwevende voorwerpen met kracht tegen een rooster worden gedrukt en zo zorgen voor nog meer hinder. Een ruim bekken vóór de doorgang waar het water tot rust kan komen en de zwevende delen naar de bodem kunnen afzinken kan ook helpen. Een soort van wadi vóór de smallere doorgang.

12 feb. 2021 om 10.44

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen