Krooskorf

Winnovatie Het Waterschapshuis 08-02-2021
28 keer bekeken 4 reacties

In plaats van een hek gebruik je een kubusvorm (korf). Deze sluit je aan op de duiker of het talud en laat je doorlopen tot aan de slootbodem. Afhankelijk van de locatie kan de korf in lengte variëren.

Voordelen:

- Duiker niet toegankelijk, veiligheid;

- Een prop van maaisel of iets dergelijks zorgt niet direct voor een verstopping;

- Het duurt vele malen langer voordat de duiker verstopt zou komen te zittten (als dat al gebeurt);

- Bij extreme vervuiling kan het water bij een stijgend waterpijl ook altijd nog via de bovenzijde de korf in lopen.

Afbeeldingen

4  reacties

Archiveerder 3

27-07-22 om 9:49

Mieke Gordijn

Beste Jurgen,

Bedankt voor jouw inzending! We hebben voor onze challenge Zorgeloze duikers maar liefst 50 mooie ideeën ontvangen. Dit is een fantastische opbrengst, veel meer dan wij ooit hadden verwacht.

De ideeën waren heel creatief, out of the box, mooi en professioneel uitgewerkt. Velen dachten vanuit een technologische oplossing, maar ook ideeën over bewustzijn, communicatie en gedrag kwamen voorbij.

Het kiezen van hét beste idee bleek een pittige taak voor de jury. Geen enkel idee biedt een kant- en klare oplossing. Wel zijn er ideeën die samen voor een oplossing kunnen zorgen. Daarom heeft de jury een top-3 gekozen:

  1. Eerst denken dan doen!
  2. De gebogen duiker
  3. Duikschot voor duiker

Deze ideeën worden nu uitgewerkt en op een later moment getest en uitgevoerd, zodat er in de toekomst een veilige en schone duiker mogelijk is. Helaas heeft jouw idee de selectie net niet gehaald.

We hebben allerlei ideeën ontvangen voor een andere vorm van krooshek, zo ook jouw idee. Dit zijn goede en creatieve ideeën, alleen zijn ze afhankelijk van het ontwerp minder toepasbaar in verband met bereikbaarheid, onderhoud, maaien, doorstroming of bewegende delen. Toch zijn we wel heel  blij met je idee, want dit kan altijd nog gebruikt worden bij andere problemen in de toekomst.

We willen  je in ieder geval van harte danken voor jouw tijd, creativiteit en inzet!

Met vriendelijke groet,
Het projectteam Zorgeloze duikers

7 apr. 2021 om 14.21

Archiveerder 3

27-07-22 om 9:49

Fons Hermsen

Hoi Jurgen,

Helder! we nemen je idee mee in de beoordeling.

11 feb. 2021 om 08.00

Archiveerder 3

27-07-22 om 9:49

Jurgen van Limpt

Hoi Fons, mijn tekenskills zijn heel goed, dus denk dat deze een wat vertekend beeld geeft.

Maar mijn beeld is dat je eenzelfde constructie aanhoudt als een normaal krooshek, waardoor je nog steeds met een mesthaak het krooshek schoon kunt maken.

Je zou ervoor kunnen kiezen om het eerste stukje vanuit het talud een dichte bak te maken zodat je het ter hoogte van het talud niet schoon hoeft te maken (daar is het hek bij de getekende duiker schuin) en pas vanaf het punt waar je recht naar beneden tot aan de waterbodem kunt vuil hoeft weg te halen.

 

Voorwaarde in deze situatie is wel dat je er vanuit beide zijden bij kunt, of kan de mesthaak ook 180 graden draaien zodat onderhoud vanaf 1 zijde mogelijk is?

11 feb. 2021 om 07.21

Archiveerder 3

27-07-22 om 9:49

Fons Hermsen

Hoi Jurgen, dank voor het idee. Kun je aangeven hoe deze krooskorf eenvoudig onderhouden kan worden?

Voor de beeldvorming, normaliter worden de krooshekken (vertikale spijlen) van bovenaf gereinigd met een mesthaak. De haak glijdt als het waren via de spijlen van onder naar boven en neemt het aanwezige vuil mee.

10 feb. 2021 om 16.03

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen