Voortbordurend op krooshekken weghalen: maak duikers onopvallend, onaantrekkelijk en moeilijk toegan

Winnovatie Het Waterschapshuis 18-02-2021
36 keer bekeken 2 reacties

Voortbordurend op het idee om de krooshekken gewoon te verwijderen: Op sommige plaatsen kan een vuil- of kroosvanger nodig zijn omdat de duikers anders te snel verstoppen.

Hier kan dan een slim alternatief op de vorm toegepast worden, of gewoon geaccepteerd worden dat er veel vuil drijft, en het dus sowieso vaak gereinigd moet worden.

Als de krooshekken echter alleen geplaatst worden om te zorgen dan er niemand in de duiker kruipt, is een duiker met open doorstroomopening, zonder obstakels, de beste oplossing. 

Buiten de bebouwde kom worden inderdaad nauwelijks krooshekken bij de gewone duikers toegepast. De duikers zijn hier immers geen opvallende, makkelijk toegankelijke of uitnodigende plaats om in te kruipen ! Je moet buiten de bebouwde kom goed kijken om de duikers te zien liggen, het zijn donkere vochtige en net-uitnodigdende openingen waarin beestjes leven. 

Door ook in de bebouwde kom de duikers niet met een open karakter uit te voeren met keurig afgewerkte mmetselwerkwanden, maar juist onopvallend, donker, vochtig, moeilijk toegeankelijk en dus niet met een trapje ernaast, zullen kinderen niet uitgenodigd worden om hier in te kruipen. 

Afbeeldingen

2  reacties

Archiveerder 3

26-07-22 om 17:31

Mieke Gordijn

Beste Brigitte,

Bedankt voor jouw inzending! We hebben voor onze challenge Zorgeloze duikers maar liefst 50 mooie ideeën ontvangen. Dit is een fantastische opbrengst, veel meer dan wij ooit hadden verwacht.

De ideeën waren heel creatief, out of the box, mooi en professioneel uitgewerkt. Velen dachten vanuit een technologische oplossing, maar ook ideeën over bewustzijn, communicatie en gedrag kwamen voorbij.

Het kiezen van hét beste idee bleek een pittige taak voor de jury. Geen enkel idee biedt een kant- en klare oplossing. Wel zijn er ideeën die samen voor een oplossing kunnen zorgen. Daarom heeft de jury een top-3 gekozen:

  1. Eerst denken dan doen!
  2. De gebogen duiker
  3. Duikschot voor duiker

Deze ideeën worden nu uitgewerkt en op een later moment getest en uitgevoerd, zodat er in de toekomst een veilige en schone duiker mogelijk is. Helaas heeft jouw idee de selectie net niet gehaald.

Er zijn allerlei ideeën ingediend gericht op gedrag, educatie, communicatie en het betrekken - of anders inrichten van de omgeving.
Deze ideeën sluiten eventueel aan bij het eerste deel van idee 1 'Eerst denken dan doen!', het opstellen van een afwegingskader. Zo ook jouw idee, mogelijk kunnen we het meenemen in de uitwerking hiervan.

We zijn dan ook blij met jouw idee en willen  je in ieder geval van harte danken voor jouw tijd, creativiteit en inzet!

Met vriendelijke groet,
Het projectteam Zorgeloze duikers

7 apr. 2021 om 14.35

Archiveerder 3

26-07-22 om 17:31

Marc Heijmans

Beste Brigitte,

Dank je voor het indienen van je idee. Het is helder verwoord en uitgewerkt.

We nemen dit mee in onze beoordeling.

Gr Marc

19 feb. 2021 om 10.48

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen