door duikerduiveltje(s) en of bioduikers

Winnovatie Het Waterschapshuis 04-03-2021
163 keer bekeken 1 reacties

Doel: kinderwerende en doorstroombare duikers: 2 soorten mogelijkheden die je ook kunt combineren: duikerduiveltjes en of bioduikers

   

     

 

Ideeën zijn gebaseerd op:

 • het aanspreken/weren van de zintuigen van kinderen (dus op zien, voelen en of ruiken of gehoor)
 • wel een voorzetstukje in of vóór de duiker, omdat je daar niet aan ontkomt qua troep en behoud doorstroming.
 • Dat inzetstuk combineer je dan wel met versterken biodiversiteit (wel toetreding van water- en landdiertjes die door de duiker naar de andere kant willen) 

Met deze 2 principes kom ik daarom op de 2 volgende ideeen:

1) Duikerduiveltjes:


 

 • een duikerrooster  van een eng beest (zie foto van een inktvis of spinnenrooster) aan de voor en achterzijde van de duiker. Schrikt kids af en laat water door.
 • Die spijltjes/roosters dan wel een gevaarkleur (bijv zwart met geel)
 • of ipv een rooster: een ingebakken tegel met een eng beest bovenaan de duiker (of in het talud)
 • of bij een afschrikkend geluid (van bijv een roofvogel oid) wat automatisch afgaat bij het toetreding van kind in duikeringang.
 • aanleg van stinkende plantjes (bijv spruitjes) in de wallekant.  Of wespen en bijen aantrekkende planten, ook nog goed voor de biodiversiteit.
 • kortom: Duikerduiveltjes: werken op de zintuigen. Mild afschrikwekkend.

 en /of te combineren met "bio"duikers:

 • de  (al bestaande)eco-loopgoot zodanig ontwerpen dat een kind er NIET in gaat door er metalen prikkertjes aan te bevestigen (net als weren van duiven op een monument). Niet gevaarlijk voor kids, wel afstotelijk voor ze. Positief voor biodiversiteit.
 • een ruit-vormig drijvend eilandje net voor de duikeringangen vasthaken. Kan ook een betonnen ruitvormige paal zijn of een echt in de grond verankerd ruitvormig eilandje (van grond met een beschoeiing). Voordeel: toch voldoende doorstroming door de ruitvorm, maar ontneemt het zicht van een kind op een duikerdoorgang
 • bovenop dat eilandje plaats je voor de biodiversiteit een insectenaantrekkende  stinkplant of een kind afschrikkend wespen/bijenhotelletje of een roof-vogelaantrekkend nestkastje (geelzwart verven alles)
 • laat voor het onderhoud hiervan de stadsmensen duikers in hun straat "adopteren" met als ruil educatiegadgets voor hun kinderen.
 • kortom: met een duikerduiveltje, een bioduiker of met een zichtwerend bio-eilandje toch voldoende doorstroming, maar ook biodiversiteit bevorderend en voldoende kindwerend.   Ik dank Dreams time en internet voor lenen van de voorbeeld plaatjes.

 

1  reacties

Archiveerder 3

26-07-22 om 15:58

Mieke Gordijn

Beste Anja,

Bedankt voor jouw inzending! We hebben voor onze challenge Zorgeloze duikers maar liefst 50 mooie ideeën ontvangen. Dit is een fantastische opbrengst, veel meer dan wij ooit hadden verwacht.

De ideeën waren heel creatief, out of the box, mooi en professioneel uitgewerkt. Velen dachten vanuit een technologische oplossing, maar ook ideeën over bewustzijn, communicatie en gedrag kwamen voorbij.

Het kiezen van hét beste idee bleek een pittige taak voor de jury. Geen enkel idee biedt een kant- en klare oplossing. Wel zijn er ideeën die samen voor een oplossing kunnen zorgen. Daarom heeft de jury een top-3 gekozen:

 1. Eerst denken dan doen!
 2. De gebogen duiker
 3. Duikschot voor duiker

Deze ideeën worden nu uitgewerkt en op een later moment getest en uitgevoerd, zodat er in de toekomst een veilige en schone duiker mogelijk is. Helaas heeft jouw idee de selectie net niet gehaald.

Er zijn allerlei ideeën ingediend gericht op gedrag, educatie, communicatie en het betrekken - of anders inrichten van de omgeving.
Ook hebben we allerlei ideeën ontvangen gericht op een andere vorm van krooshek of duiker. Jouw idee is een combinatie van dit alles en biedt mogelijkheden gebaseerd op natuurlijke oplossingen, creatief en duurzaam. Het biedt ons niet de ultieme oplossing, maar waar mogelijk zullen we jouw ideeën meenemen in de uitwerking van onze pilots.

We zijn dan ook blij met jouw idee en willen  je in ieder geval van harte danken voor jouw tijd, creativiteit en inzet!

Met vriendelijke groet,
Het projectteam Zorgeloze duikers

7 apr. 2021 om 14.47

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen