vier ideeen

Winnovatie Het Waterschapshuis 16-02-2021
33 keer bekeken 3 reacties

Ik heb heel snel vier ideeën uitgewerkt. Als jullie enthousiast worden van 1 van mijn ideeën, dan wil ik dit graag verder uitwerken met een bureau die gespecialiseerd is in 'gedrag in de openbare ruimte'.

Allereerst zijn er 3 belangrijke voorwaarden voor mijn ideeën:

1. Veiligheid van het kind staat altijd voorop en er altijd een kans dat een kind in een duiker/riool kruipt.

2. Afvoer/afwatering blijft altijd gegarandeerd.

3. Mijn idee moet vernieuwend zijn en/of bijdragen voor verbetering van milieu/waterkwaliteit

 

Idee 1: Vuilfuik in gemeentelijk riool

Je past een soort kous (vuilfuik) toe in de buis, waardoor vuil in de buis wordt verzameld. Hierdoor kan het krooshek blijven zitten.

Idee 2: Natuurlijke afscheiding bij het lozingspunt van de duiker/overloop

Met natuurlijk materiaal zorg je ervoor dat de locatie niet toegankelijk is voor derden. Hierdoor kan het krooshek weggehaald worden, omdat op een andere locatie al een natuurlijke afscheiding wordt gemaakt.

Idee 3: Automatische afsluiting.

Als een kind/derden nabij het lozingspunt komt wordt de buis automatisch afgesloten. Vergelijk het met een schuifdeur die automatisch dichtgaat in plaats van open gaat. Dit is wel een relatief dure oplossing, maar kun je wel op een creatieve manier vormgeven.

Een goedkopere oplossing is dat je bijvoorbeeld met een 'omgekeerde muizenval' gaat werken. Dus als je het riool inkruipt, dat dan een schuif automatisch dichtvalt. Vanzelfsprekend blijft deze schuif wel open voor de afwatering. Het water komt immers vanuit de andere richting.

Idee 4: Informatiebord: Verantwoordelijkheid ouders.

Zet bij een risicovolle duiker/riool een ecucatief informatiebord, zodat ouders  bewust worden van de risico's als kinderen in een duiker/riool kruipen. Veel ouders zijn zich namelijk niet bewust van de risico's, waardoor ouders hun kinderen niet bewust van de risico's kunnen maken. Ouders leren bijvoorbeeld wel kinderen dat ze niet zomaar een weg mogen oversteken of bij een diepe watergang mogen spelen.

3  reacties

Archiveerder 3

27-07-22 om 8:43

Mieke Gordijn

Beste Dirk,

Bedankt voor jouw inzending! We hebben voor onze challenge Zorgeloze duikers maar liefst 50 mooie ideeën ontvangen. Dit is een fantastische opbrengst, veel meer dan wij ooit hadden verwacht.

De ideeën waren heel creatief, out of the box, mooi en professioneel uitgewerkt. Velen dachten vanuit een technologische oplossing, maar ook ideeën over bewustzijn, communicatie en gedrag kwamen voorbij.

Het kiezen van hét beste idee bleek een pittige taak voor de jury. Geen enkel idee biedt een kant- en klare oplossing. Wel zijn er ideeën die samen voor een oplossing kunnen zorgen. Daarom heeft de jury een top-3 gekozen:

  1. Eerst denken dan doen!
  2. De gebogen duiker
  3. Duikschot voor duiker

Deze ideeën worden nu uitgewerkt en op een later moment getest en uitgevoerd, zodat er in de toekomst een veilige en schone duiker mogelijk is. Helaas heeft jouw idee de selectie net niet gehaald.

Er zijn allerlei ideeën ingediend gericht op gedrag, educatie, communicatie en het betrekken - of anders inrichten van de omgeving.
Ook hebben we allerlei ideeën ontvangen gericht op een andere vorm van krooshek of duiker. Jouw ideeën zijn een combinatie van dit alles.  Helaas misten we hier en daar de uitwerking en bood het zodoende niet de ultieme oplossing. Waar mogelijk zullen we jouw ideeën meenemen in de uitwerking van onze pilots.

We zijn dan ook blij met jouw inbreng en willen  je in ieder geval van harte danken voor jouw tijd, creativiteit en inzet!

Met vriendelijke groet,
Het projectteam Zorgeloze duikers

7 apr. 2021 om 14.54

Archiveerder 3

27-07-22 om 8:44

Fons Hermsen

Hoi Dirk,

ik ben ook erg geïnteresseerd in optie 4. Het zou mooi zijn wanneer we door middel van informeren/beïnvloeden krooshekken kunnen weghalen en er toch geen gevaarlijke situaties ontstaan

17 feb. 2021 om 08.45

Archiveerder 3

27-07-22 om 8:44

Marc Heijmans

Beste Dirk,

optie 1 wordt al op verschillende plaatsen in ons gebied toegepast, optie twee is duidelijk, graag zou ik optie 3 uitgewerkt zien.

succes

 

gr Marc

16 feb. 2021 om 14.12

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen