De tussenduiker

11-02-2021
42 keer bekeken {0} reacties

De ‘tussenduiker’ De oplossing die jullie zoeken moet aan de volgende eisen voldoen:

1. Kinderen en volwassenen kunnen niet in duikers kruipen
2. Het water kan goed doorstromen en er ontstaan geen verstoppingen (optimaal watersysteem.
3. Praktisch toepasbaar
4. Geschikt voor alle vormen en maten van duikers
5. Ingediende ideeën worden als openbare informatie beschouwd. Dit betekent dat Waterschap De Dommel én andere partijen elk idee mogen gebruiken voor verdere ontwikkeling en toepassing.

Wat zoeken we niet?

Ideeën die:
6. Slecht zijn voor water, natuur of mens
7. Onbetaalbaar zijn

Wat je moet weten over duikers:
8. Duikers zijn buizen in allerlei vormen en maten.
9. Gemeente en waterschap plaatsen altijd duikers gemaakt van beton.
10. Ronde duikers hebben een diameter van minimaal 300 mm, en maximaal 1250 mm.
11. Rechthoekige duikers kunnen allerlei maten hebben, maar zijn minimaal 500 x 500 mm, en maximaal 2500 x 2500 mm

Oplossing

 

Onderstaand de toelichting op mijn oplossing. Ik ben vooral gegaan voor eenvoudig, goedkoop en realistisch en snel te realiseren.

1. Om kinderen en volwassenen niet de mogelijkheid te geven om in duikers te kruipen zal je de ruimte moeten beperken tot een niveau waarop het onmogelijk is doorheen te kruipen (vandalisme is natuurlijk nooit uit te sluiten maar daarmee moet de oplossing ook zoveel mogelijk hufter proof worden gemaakt). De exacte maten zijn voor mij onbekend maar daarvoor maak ik de aanname dat een ruimte waarbij de hoogte 10cm is, dit onmogelijk is voor een kind/volwassenen om doorheen te kruipen.

 2. Doordat de hoogte om doorheen te kruipen 10cm is zal dit voldoende ruimte moeten geven om water en blad kleine takjes en ander rommel in de wateren door te laten stromen. Grote takken zouden nog een probleem vormen maar dat is in een normale duiker ook het geval.

 3. Om de oplossing praktisch toepasbaar te maken heb ik aan het volgende gedacht. Duikers zijn van beton en zijn rond. Wanneer je gebruik maakt van een gaas als deze:

https://www.giga-gaas.nl/dassengaas-nertsengaas-rol-10m-100cm-verzinkt-25x5.html



 

Wanneer je dit gaas over een duiker legt kan je het gaas op 4 punten vastzetten zoals in de oranje bolletjes in de afbeelding is weergegeven. De rest van het gaas kan je daarna eenvoudig wegknippen of eventueel om het uiteinde van de duiker buigen, afhankelijk van wat je nodig hebt voor een goede bevestiging. Bovenstaande gaas hoeft niet het gaas te zijn dat je gebruik maar dit is ter voorbeeld. Eventueel is er goedkoper en beter gaas beschikbaar in de juiste maten. Dit vraagt om verder onderzoek en evt. contact met leveranciers. Maar mocht iemand het weten die dit idee leest, reageer dan vooral onderaan dan maken we het idee alleen nog maar completer.

4. De oplossing is voor alle vormen van duikers toepasbaar. Eventueel zelfs op niet betonnen duikers alleen zullen dan de bevestigingen mogelijk anders moeten zijn.

5. Bij deze alle vrijheid dit verder te ontplooien.

6. Ik stel voor materialen te gebruiken die niet schadelijk zijn voor water natuur en mens, ik weet helaas niet wat er allemaal op de markt aanwezig is maar misschien dat anderen hierbij kunnen helpen?

7. Kosten zullen zeer laag zijn een rol gaas en zeker als dit in grote hoeveelheid zal worden afgenomen zal niet te duur zijn. Daarnaast kan je besparen door alle materiaal dat is weggeknipt te recyclen en daar als oud ijzer o.i.d. geld voor terug te krijgen. Zo maak je optimaal gebruik van het product en verspil je zo min mogelijk.

8. Dit is toepasbaar op alle ronde vormen en maten

9. Op beton is dit vastte schroeven, eventueel zijn en bepaalde schroeven/grepen/klemmen di het nog beter kunnen maken.

10. Voor ruimtes toepasbaar

11. Je kan natuurlijk ook dubbele rijen gaas ophangen om dit mogelijk te maken. Het is vrij eenvoudig te bespelen.

De oplossing is tevens gericht om op min mogelijk extra ruimte te gebruiken, sloten zullen bijvoorbeeld gemaaid moeten worden en op deze manier zal er geen tot minimale overlast zijn.

 

Afbeeldingen

27-07-22 om 9:03

Mieke Gordijn

Beste Bram,

Bedankt voor jouw inzending! We hebben voor onze challenge Zorgeloze duikers maar liefst 50 mooie ideeën ontvangen. Dit is een fantastische opbrengst, veel meer dan wij ooit hadden verwacht.

De ideeën waren heel creatief, out of the box, mooi en professioneel uitgewerkt. Velen dachten vanuit een technologische oplossing, maar ook ideeën over bewustzijn, communicatie en gedrag kwamen voorbij.

Het kiezen van hét beste idee bleek een pittige taak voor de jury. Geen enkel idee biedt een kant- en klare oplossing. Wel zijn er ideeën die samen voor een oplossing kunnen zorgen. Daarom heeft de jury een top-3 gekozen:

  1. Eerst denken dan doen!
  2. De gebogen duiker
  3. Duikschot voor duiker

Deze ideeën worden nu uitgewerkt en op een later moment getest en uitgevoerd, zodat er in de toekomst een veilige en schone duiker mogelijk is. Helaas heeft jouw idee de selectie net niet gehaald.

Een krooshek met horizontale spijlen, eventueel in combinatie met een andere vorm, is wel een goed idee voor de waterdoorstroming, alleen is het qua onderhoud wat onhandiger. Toch zijn we wel heel blij met jouw idee, mogelijk kunnen we dit in de toekomst nog gebruiken voor het oplossen van een ander probleem.

We willen je dan ook van harte danken voor jouw tijd, creativiteit en inzet!

Met vriendelijke groet,
Het projectteam Zorgeloze duikers

7 apr. 2021 om 16.34

27-07-22 om 9:03

Fons Hermsen

Beste Bram,  bedankt voor het idee.

Kun je aangeven hoe dat jij denkt dat dit idee extra  (t.o.v. traditionele krooshekken) voordelen oplevert aan het uitgangspunt geen verstoppingen? Waterschap De Dommel past op dit moment krooshekken toe met een spijlafstand tussen 70 en 140mm.

12 feb. 2021 om 13.50

27-07-22 om 9:03

Bram Molmans

Hoi Fons,

Misschien goed om die informatie toe te voegen in het overzicht van de challenge als ik had zien staan  dan had ik dat zeker meegenomen.

Wat ik vooral zie ik dat de spijlen verticaal geplaatst zijn. Hierdoor ontstaan er naar mijn mening juist verstoppingen. In mijn afbeelding zijn de spijlen horizontaal weergegeven. Waardoor blad en ander klein materiaal door de duiker zou moeten kunnen ook met verschillende waterstanden. 

Ook als het water stijgt stijgt het materiaal dat in het water ligt mee en zodoende ook over de spijlen waardoor het ook zijn weg moet weten te vinden door de duiker heen.

Daarnaast is dit ook wel een zeer dynamische oplossing aangezien het eenvoudig voor iedere duiker te realiseren is.

15 feb. 2021 om 11.11

27-07-22 om 9:03

Fons Hermsen

Hoi Bram,

Duidelijk verhaal, bedankt!

Wat betreft de informatie over het krooshek, deze voegen we toe aan het overzicht.

16 feb. 2021 om 08.40

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen