Vakmanschap op afstand

30-09-2021
59 keer bekeken {0} reacties

BESCHRIJVING

Geef een korte en duidelijke beschrijving.

Een junior operator die sneller kan starten met de waakdienst op een zuivering omdat hij eenvoudig, handenvrij en snel hulp kan inschakelen van een senior medewerker op afstand. Een besturingstechnicus die veel unieke expertise heeft, maar niet overal tegelijkertijd kan zijn en met deze bril wel min of meer. Een leverancier die snel mee kan kijken bij een vraag of storing en daarmee een hele rit bespaart. Het kan allemaal dankzij Remote Assist in combinatie met de Hololens.  De Hololens is een ‘augmented reality headset’, een bril waarmee virtuele beelden worden geprojecteerd op de brilglazen. Door de transparante glazen van de bril zie je gewoon de werkelijke wereld om je heen, terwijl hier 3D-elementen (hologrammen, vandaar de naam ‘Hololens’) aan worden toegevoegd door een computer. Nu iedereen gewend geraakt is in het gebruik van Teams, is het opzetten van een call naar een Hololens kinderspel geworden en kan men dus real-time meekijken met de persoon op locatie. Via Teams kan men eenvoudig annotaties projecteren op de bril. Denk aan een pijltje richting een object of het omcirkelen van een asset, zodat men eenvoudig iets kan aanwijzen. De medewerker die de bril op heeft kan bovendien handenvrij werken, deze eventueel ook via de stem bedienen en ondervindt dus alleen profijt van de bril. Onder het motto “Groots denken, klein beginnen” zijn we begonnen met Remote Assist. Vanuit daar zullen we verder gaan door het beschikbaar maken van handleidingen en instructievideo’s via de bril, maar ook het visualiseren van de digital twin van de zuivering op de bril. Denk hierbij aan het visualiseren van de metingen en werkbonnen wanneer men naar een bepaalde asset kijkt.


Geef onder punt 1 t/m 6 duidelijk aan wat de toegevoegde waarde is van jouw inzending. Bekijk de criteria waarop de jury van de Waterinnovatieprijs de inzendingen toetst.


Beschrijf kort voor welk probleem of voor welke uitdaging jouw project een oplossing biedt en op welke manier.

Een externe leverancier op een senior medewerker die niet op locatie is kan met Hololens sneller op afstand problemen oplossen. De medewerker met een vraag of probleem belt met de Hololens een collega of bedrijf op en deze kan door een verbinding met de Hololens via Teams op zijn scherm zien wat er aan de hand is. Hij tekent op zijn scherm in Teams waar wat moet gebeuren en/of licht dit mondeling toe en de medewerker ziet dat vervolgens als hologram verschijnen.


Is jouw inzending vernieuwend en origineel ten opzichte van het bestaande aanbod? Steek jij jouw nek uit? Is er sprake van doorontwikkeling en vasthoudendheid? 

Mixed reality (MR) is de techniek die de grens tussen de fysieke wereld en de virtuele wereld laat vervagen. De omgeving en alles wat zich daarin bevindt wordt in kaart gebracht. Vervolgens worden digitale objecten in de omgeving geprojecteerd. Deze digitale objecten zijn niet alleen interactief met de omgeving, maar ook met elkaar. Met een MR-bril als de Hololens heeft de gebruiker bovendien zijn handen vrij. Mixed reality geeft 100% digitale objecten weer in de echte wereld waarmee gebruikers interactie kunnen hebben.


Is jouw inzending kostenefficiënt en levert het een concrete besparing op? Heb je eventueel een business case?

Met de Hololens kunnen we sneller problemen oplossen door real-time op afstand te kunnen werken. Door deze efficiencyslag worden de (gevolg)kosten van een storing flink gereduceerd.  
Daarnaast bespaar je natuurlijk reiskosten/tijd.
Qua investering:
De bril kost € 3.700,- eenmalig en € 60,- euro per maand om te gebruiken in Teams.


In hoeverre draagt de innovatie bij aan een duurzamer Nederland? Is de innovatie duurzaam, toekomstgericht en milieuvriendelijk? In hoeverre wordt de CO2-footprint van de innovatie klein gehouden?

Met Remote Assist kunnen vele reiskilometers/uren bespaard worden. Een leverancier uit Duitsland of een leverancier uit het Noorden van het land kan nu bij een storing op een machine eenvoudig meekijken en het op die manier eventueel al verhelpen of de oorzaak al achterhalen zodat hij direct de juiste materialen mee kan nemen. De besparing op reiskosten/tijd geldt overigens niet alleen voor externen, maar ook voor eigen collega’s. In plaats van naar de zuivering komen bij een storing, kan men nu ook op afstand meekijken en in sommige gevallen door coaching van de medewerker op locatie de storing al direct verhelpen of het juiste antwoord geven op een vraag.


Is jouw inzending een goed voorbeeld van succesvolle samenwerking? Ben jij in gezamenlijkheid tot dit resultaat gekomen? In hoeverre is samengewerkt met partners en is gebruikgemaakt van participatie? 

Binnen de Brabantse waterschappen wilden we graag de handen ineens slaan om in 2021 een mooi project op te pakken op het gebied van data, informatie en technologie.
Hiervoor is een interne wedstrijd/challenge gehouden en was door een jury het idee met de inzet van AR als beste naar voren. Een extern bedrijf heeft langs de Brabantse Waterschappen een roadshow gemaakt bij zowel de hoofdkantoren als zuiveringslokaties. Op basis van de positieve feedback is ervoor gekozen om dit gezamenlijk aan te gaan in 2021. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen binnen en buiten (hoofdkantoor en zuiveringen), maar ook waterschapsoverstijgend doordat het met meerdere waterschappen is opgepakt.


Upload minimaal 2 foto's van jouw inzending. Deze worden gebruikt voor publicatiedoeleinden over de Waterinnovatieprijs.


Voeg eventuele aanvullende beschrijving toe en/of voeg digitale informatie toe, zoals weblinks, brochures, digitaal foto- en videomateriaal, presentaties, persberichten etc.

Om een idee te krijgen van Remote Assist heeft Microsoft het volgende filmpje gemaakt: 


Vul hier de naam of namen in van de inzenders van het idee. Deze zal vermeld worden bij het idee. 

Waterschap Aa en Maas, Waterschap De Dommel, Waterschap De Brabantse Delta

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen