Leren in de oude rwzi Zuid

Saad Edwin 31-10-2023
124 keer bekeken 0 reacties

Veel geleerd en veel gezien in mijn lange carrière bij Waternet!

In 1983 begonnen bij de afdeling Machinedienst van de Dienst Openbare Werken van de gemeente Amsterdam op de voormalig rwzi Oost als uitzendkracht in de functie van bedieningsman, zoals dat toen heette. Thans zou zo’n functie binnen Zuiveringsbeheer installatieoperator heten. De rwzi Oost was in 1982 gebouwd en net operationeel, men zocht toen medewerkers voor o.a. de bedienings- en onderhoudswerkzaamheden van de installaties en roosterdiensten op de rwzi. Een jaar later werd ik gevraagd voor werkzaamheden op de voormalig rwzi Zuid aan de Korte Ouderkerkerdijk 7 en ja, dat is waar nu het hoofdkantoor van Waternet staat.

Om aldaar de zuivering te leren kennen, weet ik nog heel goed dat ik vanaf de eerste dag van de toenmalig voorman (Kees Rehling, alias ome Kees), een handstoffer in mijn handen kreeg gedrukt en daarmee moest ik op de zuivering van voor naar achter alle afsluiters afstoffen.…pfff, wat een onzin dacht ik toen, maar omdat je respect had en tegen de oud gedienden opkeek, ging je er niet tegenin en vroeg je niet naar de reden erachter, tot ik op een gegeven moment het na twee weken afstoffen wel genoeg vond en ome Kees aansprak.

Hij zei toen: “Nu weet je enigszins hoe de zuivering werkt en hoe die van voor naar achter is opgebouwd”. Tja, zo had ik het niet bekeken, maar hij had wel gelijk!

Omdat men mij enige tijd later ook voor de wachtdienst (thuisdienst) wilde inzetten en ik meer verdieping in de processen wilde, ben ik halverwege de jaren tachtig de TAZ en UTAZ-avondopleidingen gaan volgen, in die tijd kreeg ik nog les van onze voormalig algemeen directeur, Roelof Kruize…In die tijd was Roelof onze afvalwatertechnoloog.

Wat ik mij ook nog goed herinner toen ik op rwzi Zuid zat, was de bekendmaking rond het Hiv-virus en wat dit voor invloed op onze werkzaamheden met afvalwater kon hebben. In die tijd bestond er nog geen eigen afdeling KAM Arbo, voorlichting kregen we toen nog via de plaatselijke GG&GD.

Halverwege de jaren tachtig deed ook op de rwzi Zuid de prille procesautomatisering zijn intrede, de PLC (Programmable Logic Controller) werd toen een begrip, hiermee kan men de zuiveringsprocessen automatiseren en machines op afstand besturen. Heel veel medewerkers waren in die tijd toen bang dat de automatisering hun werk zou gaan overnemen...

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen