Dutch Climate Tower

Winnovatie Het Waterschapshuis 02-06-2021
200 keer bekeken 4 reacties

De uitdagingen waar Nederland voor staat zijn talrijk en meerkoppig. Denk aan de klimaatverandering (droogte én piekbuien), teruglopende biodiversiteit, een circulaire economie, verlagen broeikasgasuitstoot, verbeteren van de gezondheid etc.

Uitdagingen die met deeloptimalisaties niet opgelost gaan worden, maar écht vragen om een integrale aanpak. Voor de wijk van de toekomst daarom het onderstaande concept van de Dutch Climate Tower!

The Dutch Climate Tower (DCT)

Een integraal hoogbouw-concept waarbij meerdere functies worden gecombineerd in de hoogte, diepte, lengte én breedte. Een combinatie van klimaatbestendig wonen, waterbuffering, energieopwekking, productie van schoon water en grondstoffen, stadslandbouw, gezondheid en recreatie. Een architectonisch hoogstandje, zowel visueel als pragmatisch.

Beschrijf hoe in jouw concept water, voedsel en energie zelfvoorzienend gemaakt worden.

  • Een woontoren met een combinatie van ca. 500 compacte en luxueuze appartementen voor jong, oud rijk en arm. Kortom een gezonde mix van een moderne samenleving.
  • Om zoveel mogelijk groene omgeving te behouden is er ook een stadspark omheen gecreëerd voor recreatie wateropvang én klimaatmigratie het hoofd te bieden (véél meer mensen per m2 grond);
  • De woontoren is ook direct als waterbuffer in te zetten, waarmee de waterkolom ook voor energieopslag kan dienen (gaat al gauw om een cap. van 500-1000 Tesla’s)
    • Een waterbuffer in zo’n toren levert voor 10.000 mensen een buffer voor 50 dagen!
  • De woontoren is zo ingericht dat via een ingenieus buizenstelsel alle afvalstromen gescheiden kunnen worden. Vacuümtoiletten met scheiding tussen geel en zwart water. Toilet en wasmachine worden verzien van aparte waterleidingen.
  • Gezondheid en preventie maken onderdeel uit van het wooncomplex.
    • Ontlasting en urine wordt om de zoveel tijd of op verzoek automatisch getest. Dit is ingebouwd in het slimme toilet. De bril is voorzien van sensoren waarmee gewicht, temperatuur, bloeddruk en suikerspiegel kan worden gemeten. Uw arts kan hierdoor vroegtijdig signaleren en u uitnodigen voor een gesprek.
    • Koelkasten en voorraadkasten zijn voorzien van digitale slimme databewakers die in verbinding staan met het stadslandbouwcomplex zodat er geen voedsel wordt verspild. Koelkasten en voorraadkasten hebben een vulsysteem aan de achterkant. Op basis van het slimme toilet (die ook in elk appartement aanwezig is) krijg je voedingsadviezen en suggesties voor recepten.  Ingrediënten kunnen automatisch worden geplaatst in de koelkasten en voorraadkasten. Heb je nou geen zin om te koken dan kun je ook op het knopje “roomservice” klikken. De maaltijd wordt dan kan en klaar gebracht vanuit het restaurant.
    • Uiteraard heb je de vrijheid om ook ongezonde producten te kopen maar hiervoor moet je afdalen naar de kelderwinkel van het gebouw. Alleen per trap bereikbaar 😊
    • Er is ruimte voor sport, fitness en een zwembad waar iedereen gebruik van kan maken.
  • Productie van schoon water, energie én grondstoffen uit de afvalwaterbehandeling. Voorop staat een zo hoogwaardig mogelijke terugwinning van grondstoffen bijvoorbeeld eiwitten en vetzuren. Afvalwater wordt gezuiverd tot het weer hergebruikt kan worden, in de stadslandbouw of als spoelwater voor toiletten en wasmachines. Voor drinkwater wordt regenwater gebruikt. Het schone water kan in de torenkern worden gebufferd voor droge periodes (ook stroomvoorziening!).
  • Bij overstromingen met zeewater blijft de toren fier overeind, waarbij de zoet/zout-gradiënt met het schone water in de toren wordt benut voor extra energieopwekking.
  • Het schone water, de energie én nutriënten kunnen in de kelderverdiepingen worden ingezet voor efficiënte stadslandbouw. De capaciteit is al gauw genoeg voor 10.000 mensen!
  • Tussen de twee torens hangen klimaatparken met veel groen en multifunctionele eigenschappen (biodiversiteit, recreatie, werkplekken, zorgvoorzieningen, etc).
  • Jong én oud leeft samen in één klimaatbestendig en gezond woonconcept.

Geef een beschrijving van de benodigde organisatie, rollen en verantwoordelijkheden bij jouw idee.

Een multidisciplinair team van Architecten, ontwikkelaars, gezondheidsdeskundigen, waterschappers, landschapsarchitecten, agrariërs, stedenbouwkundigen, kunstenaars én enthousiaste bewoners die mee willen denken aan de tower van de toekomst.

Samen zijn we verantwoordelijk voor de stad waarin we willen wonen.

Leg uit waarom jouw idee toegevoegde waarde heeft voor de bewoners en de omgeving. Vertel ook hoe jouw idee bijdraagt aan een versnelling van de woningbouw.

Het is een totaalontwerp, een gesamtkunstwerk. DCT verbindt binnen met buiten, jong met oud, rijk met arm. Het is aantrekkelijke architectuur waar iedereen van kan genieten en waarbij problemen niet op het bordje van een ander worden geschoven. Vele hoogbouwprojecten houden helemaal geen rekening met het feit dat er ook groenvoorzieningen moeten zijn, dat er ook voedsel, water en energie moeten worden geleverd  en afval(water) moet worden verwerkt. Een integraal concept met alles in elkaar verenigd zorgt ook voor veel minder belasting elders. Voor activiteiten die geen daglicht nodig hebben maak je gebruik van etages onder de grond. Op die manier houdt je de schaarse ruimte boven de grond over voor water, natuur en mensen.

Afbeeldingen

4  reacties

Archiveerder 3

31-07-22 om 15:33

Annelies Balkema

Bedankt voor het indienen. Kan je nog iets meer zeggen over de stadslandbouw in de kelder, eten we dan met name champignons en oesterzwammen? Kan er nog iets tegen de gevel? of is dit al ingezet voor opwekken van elektriciteit? en het zit het met de carbon voetprint? Zou houtbouw ook kunnen of wordt het beton en glas? 

https://www.wth.nl/projecten/groene-trudo-toren-te-eindhoven

https://www.thedutchmountains.nl

 

3 jun. 2021 om 13.22

Archiveerder 3

31-07-22 om 15:33

Oscar Helsen

Goede suggesties,

Uiteraard kan houtbouw ook maar ik denk dat er wel een kern van beton nodig is voor de stevigheid. Muren en horizontale constructies kunnen van hout, celluloseblokken en geperst maaisel.

Met behulp van led-verlichting kan er van alles groeien.

14 jun. 2021 om 09.21

Archiveerder 3

31-07-22 om 15:34

Rob Ammerlaan

Oscar, gaaf idee. Deze zou je nog kunnen uitbreiden met het hangende transparante zwembad (recente info Dubai?) dat je in het Nederlandse klimaat in de winter kan omvormen tot een (kunst) ijsbaan. 

Bij de organisatie zou ik je aanraden ook creatieve toekomstige beheerders (kunnen natuurlijk ook de bewoners zijn, dat is in een ruimteschip ook het geval!) te betrekken. 

3 jun. 2021 om 08.37

Archiveerder 3

31-07-22 om 15:34

Oscar Helsen

Een zwembad hoort er inderdaad bij.

 

De toekomstige bewoners zijn zeker betrokken. Juist ook om het gebouw door te ontwikkelen. Ook bij het ontwerp zijn toekomstige bewoners betrokken.

14 jun. 2021 om 09.22

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen