Geen Rainproof knel met een 2D model

Winnovatie Het Waterschapshuis 11-05-2021
189 keer bekeken 3 reacties

Op dit moment worden buurten aan een Rainproof toets onderworpen in InfoWorks ICM. In deze neerslag-afvoer modellen wordt extreme neerslag gesimuleerd met een 2D model waarin riolering en maaiveld zijn gekoppeld.

Resultaat: een gedetailleerd beeld van waar er hoeveel water op straat komt te staan en dus waar het Rainproof knelt. De modellen worden nu gebiedsgericht gemaakt, maar door ontwikkelingen op technologisch vlak én in ons eigen databeheer behoort een model voor heel Amsterdam nu tot de mogelijkheden! Zie het als een uitbreiding van de 3Di berekeningen die in 2015 gemaakt zijn, nu inclusief riolering in al haar complexiteit. Met nieuwe maaiveldgegevens (AHN4), update van de vlakkenkaart (BGT) en de riolering à la nu (GEONIS) wordt zo het effect van Rainproof maatregelen inzichtelijk. Er is op verschillende fronten aan de neerslagbestendigheid van de stad gesleuteld over de jaren, denk bijv. aan wadi’s, verdiepte straatprofielen, verminderde verstening, waterkerende drempels, vergroening, waterpleinen en een vergrootte capaciteit hemelwaterriolering. Van al deze maatregelen kan het effect getoond worden in InfoWorks ICM. Ook andere type Rainproof maatregelen, zoals regentonnen, kunnen in beschouwing worden genomen als er een koppeling wordt gemaakt met de Rainproof database en kentallen worden aangenomen. De knelpunten die uit deze InfoWorks modellen voortkomen, leggen we naast de oude 3Di berekeningen om de verandering over tijd weer te geven.

Groot voordeel is dat er geen aanvullende investeringen of dataverzameling nodig is: de gegevens zijn vrij beschikbaar en Waternet heeft een aantal collega’s die al met de InfoWorks licenties werken. Afgelopen jaar is er een fikse efficiëntieslag op het modelleren gemaakt en een deel van het proces voorgeprogrammeerd. Op visualisatievlak is al gekeken naar het publiceren van de water op straat resultaten in GeoWeb 3D, dat spreekt goed tot de verbeelding. Daarnaast zou een stadsmodel ook een solide basis zijn voor het dagelijks werk bij Assetmanagement, dus multi-inzetbaar. 

Afbeeldingen

3  reacties

Archiveerder 3

01-08-22 om 11:06

Alice Fermont

Dank je wel voor dit idee Vivian. Ik ben nog wel benieuwd hoe je het model goed kan calibreren. Dan pas kun je echt zien of je voorspelling klopt. Of is er een idee ingediend dat hiervoor gebruikt kan worden? @Ralf de Groot of @Lisette Beets wat vinden jullie van dit idee?

19 mei 2021 om 11.51

Archiveerder 3

01-08-22 om 11:06

Uitert Marcel van

Hallo Viviën,

Begrijp ik het nu goed dat jij pleit voor een update van onze situatieschets Rainproof uit 2015 met Infoworks ICM en alle binnen Waternet beschikbare data? Lijkt mij een uitstekend idee, het is alleen even de vraag bij het initiatief daartoe moet liggen? Heb jij daar al een idee over...

Gr. Marcel

11 mei 2021 om 17.09

Archiveerder 3

01-08-22 om 11:06

Viviën Nooij

Hoi Marcel,

Dank je voor je reactie. Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt met de situatieschets Rainproof uit 2015? Wat betreft het initiatief, misschien kan het bij Rainproof liggen.

Groeten, Viviën

14 mei 2021 om 08.51

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen