Plassenstampers

Winnovatie Het Waterschapshuis 04-05-2021
176 keer bekeken 0 reacties

In straten, buurten en wijken van Amsterdam is volop ongebruikte ervaring, kennis en wil aanwezig. In plaats van digitaal monitoren van lokale hoosbuien en ondergelopen straten kan dat ook fijnmazig, analoog en betrouwbaar worden gedaan door erkende vrijwilligers.

We hebben al de vogeltellers, bloeddonoren, vuilcontainer adoptie ouders, buurtvaders etc., laten we daar de “Plassenstampers” aan toevoegen. Door de uitvoering van het monitoren, bijvoorbeeld met foto’s, (digitale) invullijsten en/of gamification, maximaal te delegeren aan hen die het aangaat, wordt ook het eigenaarschap weer geherintroduceerd bij de bewoners. Eigenaarschap kan ook spin-off genereren, met name in een tijd van groeiende tweedeling in zeggenschap. Het geeft inzicht in de omgeving bij omstanders, klein en groot, leren door participeren. Het publieke domein wordt meer zichtbaar, aanraakbaar en maakbaar voor bewoners en dit leidt tot meer sociale cohesie.

Dit idee is tot stand gekomen en uitgewerkt in het Lokaal Waterforum, een groep vrijwilligers die graag meedenkt over water gerelateerde vraagstukken als onderdeel van de UN World Water Quality Alliance voor het EU Fiware4Water project. 

Afbeeldingen

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen