Lokaal Gebruiken volgens Lokaal Gebruik

Winnovatie Het Waterschapshuis 18-12-2020
23 keer bekeken 1 reacties

Vierhonderd jaar geleden gingen de Pilgrim Fathers met het schip de Mayflower naar Amerika vanuit de Delfshaven. Deze Pilgrims vluchtte in 1609 wegens hun geloofsovertuiging (Puriteinen) van Engeland naar Holland en kwamen in Leiden terecht.

Hier leefden en werkten zij tot 1620, toen ze naar Amerika vertrokken. In het nieuwe land zouden ze in vrijheid kunnen leven en hun eigen godsdienst kunnen belijden. Ze gingen per schip van Leiden via Delft over de Vliet en de Schie naar Delfshaven. Vanaf Delfshaven voeren ze naar Engeland. Via de Mayflower vertrokken ze naar de nieuwe wereld.

De Pillgrims hadden het zwaar, er waren veel ziektes meegenomen uit Europa en de gewassen wilde niet groeien . Er werd vrede gesloten tussen de indianen en de Pilgrims. De indianen lieten zien hoe de gewassen in deze streek het beste verbouwd konden worden. Gouden tip: haringen en kreeften in de grond stoppen als bemesting zodat er een vruchtbare grond ontstaat!

Het schild van de kreeft zorgde namelijk voor kalk in de bodem! Het kalk zorgt voor een verhoging van de zuurgraad van de bodem, wat zorgt voor dat de beplanting voldoende voeding binnen krijgt. Daarnaast lieten de Indianen zien hoe er vers voedsel (o.a. de kreeft) werden gevangen en geconsumeerd.

De Pilgrims waren niet de eersten in Amerika, maar wel de eerste Engelsen die een succesvolle kolonie hebben gesticht, dankzij de indianen of moeten we zeggen de kreeft? 
Om de geslaagde oost te vieren hielden de pelgrims een groot feest en nodigden zij de indianen uit om ze te bedanken voor hun hulp en wijze raad. Zo ontstond thanksgivings day!.

In de jaren 80 maakte de Amerikaanse rivierkreeft de omgekeerde weg van de Pilgrims . Ze werden namelijk massaal vervoerd richting Europa voor de consumptie en komen nu voor in dezelfde wateren (o.a. de Vliet) waar 400 jaar geleden de Pilgrims hun tocht begonnen.
De circulaire gedachten van de indianen samen met de vangtechnieken bewijzen al 400 jaar hun dienst.

Legaliseer de vangst van de rivierkreeft met de bewezen fuik, zet daarbij de bijvangst terug. Vervolgens wordt de kreeft in zijn volledigheid gebruikt. Het vlees wordt geconsumeerd en de overblijfselen worden omgezet tot kalk voor een goed bodembeheer. Een zakje kreeftenkalk bij het aanvragen van de stimuleringsregeling voor een sedumdak?

Lokaal gebruiken volgens lokaal gebruik
 

Rob v.d. Most en Jan-Kees van Es

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

1  reacties

Archiveerder 1

02-08-22 om 14:58

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Bedankt voor het inzenden van je idee! Volgende week - 12 januari - sluit de challenge en start het beoordelingsproces van de jury. Wie er in de jury zit kun je op de website zien. Natuurlijk gunnen we je de hoofdprijs van €1000,-. En hopen we dat de jury jouw idee kiest als het beste idee. Je zou de jury kunnen helpen door nog een keer goed naar je idee te kijken. Is jouw idee duidelijk genoeg uitgewerkt voor de jury om te begrijpen? Misschien kun je nog een tekening of foto bijvoegen? Als je vindt dat je idee duidelijk genoeg is, dan hopen we dat je de hoofdprijs wint.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

4 jan. 2021 om 09.27

 

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen