Maak een verdienmodel van kreeftenvangst: kreeft als streekproduct

Winnovatie Het Waterschapshuis 23-12-2020
29 keer bekeken 2 reacties

Wegvangen helpt alleen als je het zeer intensief en aanhoudend doet. Commerciële visserij biedt een kans. Maar huidige vergunningsregels werken beperkend, en de markt dient nog ontwikkeld te worden. Probleem is te urgent om marktontwikkeling helemaal over te laten aan ondernemerschap.

Zie ervarigen met commerciële kreeftenvisserij in Krimpenerwaard: eerst vergunning krijgen voor hele waard, hele klus. Daarna staan huidige regels effectieve visserij in weg, pas regels dus aan. Tot slot: draag als overheid actief bij aan marktontwikkeling. Dat heeft ook een vliegwieleffect: voor producten van natuurinclusieve agrarërs is eigenlijk hetzelfde nodig. Kan de provincie vast oefenen. 

Oh, en laten we nooit meer de term rivierkreeftjes gebruiken. Ten eerste is het misleidend: ze zijn ze vrij groot. Ten tweede is het marketingtechnisch dom, want het suggereert 'geen efficiënte vangst mogelijk'.  
 

Zwakte hiervan is: een commerciële kreeftenvisser zal niet meer willen vissen in sloten waar hij al veel heeft weggevist omdat vangst weinig effectief is. Mijn ervaring: dat effect treedt vrij snel op. Dus er zal geld bij moeten, onvermijdelijk. Dus geef commerciële vissers een basisvergoeding, verder mogen ze het verdienmodel zelf aanvullen door verkoop van de kreeften. 

2  reacties

Archiveerder 1

02-08-22 om 15:00

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Bedankt voor het inzenden van je idee! Volgende week - 12 januari - sluit de challenge en start het beoordelingsproces van de jury. Wie er in de jury zit kun je op de website zien. Natuurlijk gunnen we je de hoofdprijs van €1000,-. En hopen we dat de jury jouw idee kiest als het beste idee. Je zou de jury kunnen helpen door nog een keer goed naar je idee te kijken. Is jouw idee duidelijk genoeg uitgewerkt voor de jury om te begrijpen? Misschien kun je nog een tekening of foto bijvoegen? Als je vindt dat je idee duidelijk genoeg is, dan hopen we dat je de hoofdprijs wint.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

4 jan. 2021 om 09.24

 

Archiveerder 1

02-08-22 om 15:00

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Nogmaals hartelijk bedankt voor je deelname aan de challenge van het hoogheemraadschap van Delfland. Helaas moeten we je meedelen dat de jury jouw idee niet meeneemt naar de volgende beoordelingsronde. Er waren erg veel goede inzendingen en andere mensen hadden het idee verder uitgewerkt met tekeningen en afbeeldingen. Hierdoor heeft de jury de beslissing genomen om jouw idee te laten afvallen. 

Omdat we alle ideeën tóch een plek willen geven, komt je idee - samen met alle andere ingediende ideeën - geanonimiseerd in het inspiratieboek dat we maken naar aanleiding van deze challenge. Dit boek is klaar op de dag van de prijsuitreiking, dus op 12 februari 2021. Uiteraard krijg je van ons een exemplaar van dit boek! 

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

26 jan. 2021 om 16.18

 

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen