Valkuilen onder water.

Winnovatie Het Waterschapshuis 20-12-2020
22 keer bekeken 3 reacties

Laat ik mijzelf eerst even voorstellen: Ik ben Arend de Jong en ben 33 jaar lang bezig geweest met het tellen in de Botshol van broedvogels. Na mijn pensionering in 2011 ben ik gestopt met deze tellengen.

In eerste instantie was het water in de Botshol altijd kraakhelder, terwijl de naast gelegen Vinkeveense plassen troebel waren. De afgelopen jaren is dit geheel omgedraaid. Volgens mij komt dat verbeterde water in de Vinkeveense plassen door de diepe gaten die ze gemaakt hebben voor zandwinning. De slib en rivierkreeften zijn daardoor in de gaten gekomen waardoor in het overige gebied de waterplanten (vooral kranswieren) zich konden herstellen. In de Botshol is het water troebel geworden omdat alle waterplanten begraasd zijn door de rivierkreeften en omdat er geen grote dieptes zijn kunnen de kreeften overal komen. Ik denk dat als we een paar flinke stijle "valkuilen" maken dat daar de rivierkreeften dan daar niet meer uit kunnen komen. Hoe precies het opvissen moet gebeuren en een soort onderwateraquarium van glad materiaal gemaakt moet worden is iets waar ik nog niet uit ben. 

Amerikaanse rivierkreeft, de naam zegt het al hij komt voornamelijk in rivieren voor die een gelijkmatige bodem hebben, zodra de kreeften in dieper water komen hebben ze geen overlevingskans meer in Amerika? 

Vriendelijke groet,
 

Arend de Jong, tel. 0251 655417

Afbeeldingen

3  reacties

Archiveerder 1

02-08-22 om 16:24

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Bedankt voor het inzenden van je idee! Volgende week - 12 januari - sluit de challenge en start het beoordelingsproces van de jury. Wie er in de jury zit kun je op de website zien. Natuurlijk gunnen we je de hoofdprijs van €1000,-. En hopen we dat de jury jouw idee kiest als het beste idee. Je zou de jury kunnen helpen door nog een keer goed naar je idee te kijken. Is jouw idee duidelijk genoeg uitgewerkt voor de jury om te begrijpen? Misschien kun je nog een tekening of foto bijvoegen? Als je vindt dat je idee duidelijk genoeg is, dan hopen we dat je de hoofdprijs wint.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

4 jan. 2021 om 09.26

 

Archiveerder 1

02-08-22 om 16:24

Arend de Jong

Beste Bart,

Ik heb van de week op de tv een film over otters gezien, ik moest toen denken aan een grote bak onderwater met een hele hoop kreeften er in en als daar een otter bij komt staat er een feestmaal voor hem klaar. Ook de aalscholvers uit de nabije kolonie zullen de bak met kreeften waarschijnlijk snel ontdekken en futen hebben we ook al gezien die ze aten. 

Ik heb liever dat ik betrokken kan zijn bij de uitvoeringen dan dat ik een prijs zou krijgen in geld. Een discussie stel ik zeer op prijs, want met z'n allen weet je meer dan een eenling.

Groetjes,

Arend

4 jan. 2021 om 19.01

 

Archiveerder 1

02-08-22 om 16:24

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Nogmaals hartelijk bedankt voor je deelname aan de challenge van het hoogheemraadschap van Delfland. Helaas moeten we je meedelen dat de jury jouw idee niet meeneemt naar de volgende beoordelingsronde. Er waren erg veel goede inzendingen en andere mensen hadden het idee verder uitgewerkt met tekeningen en afbeeldingen. Hierdoor heeft de jury de beslissing genomen om jouw idee te laten afvallen. 

Omdat we alle ideeën tóch een plek willen geven, komt je idee - samen met alle andere ingediende ideeën - geanonimiseerd in het inspiratieboek dat we maken naar aanleiding van deze challenge. Dit boek is klaar op de dag van de prijsuitreiking, dus op 12 februari 2021. Uiteraard krijg je van ons een exemplaar van dit boek! 

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

26 jan. 2021 om 16.19

 

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen