Kreeften consumeren? Dat gaan we stimuleren!

Winnovatie Het Waterschapshuis 07-12-2020
26 keer bekeken 2 reacties

Kreeften zijn niet meer weg te denken uit onze Nederlandse wateren. Erg? Het is gewoon niet anders, we hebben er zelf voor gezorgd. Maar ja, de dijken gaan er aan, de biodiversiteit neemt schrikbarend af als ze eenmaal in een water aanwezig zijn en ga zo maar door.

Twee voorstellen om de toestroom te stoppen en de aanwezigen te gebruiken:

Toestroom:
- import van nieuwe soorten uit risicogebieden (klimatologisch gelijk aan Nederland) per direct te verbieden en hoge sancties opleggen bij overtreding hier van.
 

Gebruik aanwezigen:
- het vangen van rivierkreeften aantrekkelijk maken voor de beroepsvisserij. Dit kan gebeuren door de kosten van de import van rivierkreeften uit landen als China drastisch te verhogen en met een aantrekkelijke prijs voor de beroepsvissers in Nederland op tafel te komen;

- wet- en regelgeving versoepelen waardoor het steeds aantrekkelijker wordt om gericht op rivierkreeften te vissen;

- lobbyen van consumptie van rivierkreeften bij zoveel mogelijk groeperingen in de maatschappij:

  • kookprogramma's steeds meer items over bereiding van rivierkreeften laten verzorgen;
  • BN'ers betrekken bij het consumeren van rivierkreeften, denk o.a. aan Freek Vonk en Linda de Mol;
  • grote fastfoodketens als Mc Donalds en Burger King  marketingcampagnes laten uitvoeren om vervolgens gerechten te  bereiden met kreeft als hoofdingrediënt (denk aan de Mc Lobster, Happy Meals met knuffelkreeften (spaar ze alle 10!), de Lopster Whopper en ga zo maar door);
  • koks met allochtone achtergrond gerechten laten bereiden op televisie op basis van hun land van herkomst;
  • kreeft zowel een exclusief als een gemakkelijk toegankelijk imago te verstrekken waardoor er zoveel mogelijk maatschappelijke klassen zich aangetrokken voelen tot de consumptie er van;
  • net als producten als asperge zorgen dat er piekmomenten in het jaar zijn waarin restaurants zich concentreren op de bereiding van rivierkreeften en dat sterk promoten.
     

Succes met jureren!


Tjeerd du Bois

 

Afbeeldingen

2  reacties

Archiveerder 1

02-08-22 om 14:06

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Bedankt voor het inzenden van je idee! Volgende week - 12 januari - sluit de challenge en start het beoordelingsproces van de jury. Wie er in de jury zit kun je op de website zien. Natuurlijk gunnen we je de hoofdprijs van €1000,-. En hopen we dat de jury jouw idee kiest als het beste idee. Je zou de jury kunnen helpen door nog een keer goed naar je idee te kijken. Is jouw idee duidelijk genoeg uitgewerkt voor de jury om te begrijpen? Misschien kun je nog een tekening of foto bijvoegen? Als je vindt dat je idee duidelijk genoeg is, dan hopen we dat je de hoofdprijs wint.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

4 jan. 2021 om 09.32

 

Archiveerder 1

02-08-22 om 14:06

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Nogmaals hartelijk bedankt voor je deelname aan de challenge van het hoogheemraadschap van Delfland. Je inzending was voldoende uitgewerkt om inhoudelijk te beoordelen. Echter we zijn met deze challenge specifiek op zoek naar een (technisch) vangtuig om invasieve uitheemse rivierkreeften te vangen. Hiervoor hebben we veel uitgewerkte ideeën ontvangen en deze gaan door naar de volgende ronde. Jouw idee valt dus helaas af.

Omdat we alle ideeën tóch een plek willen geven, komt je idee - samen met alle andere ingediende ideeën - geanonimiseerd in het inspiratieboek dat we maken naar aanleiding van deze challenge. Dit boek is klaar op de dag van de prijsuitreiking, dus op 12 februari 2021. Uiteraard krijg je van ons een exemplaar van dit boek!

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

26 jan. 2021 om 16.33

 

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen