Fair l'amour c'est mourir

Winnovatie Het Waterschapshuis 20-12-2020
22 keer bekeken 2 reacties

De effectiefste manier om een hele populatie snel uit te roeien is om alle vrouwelijke exemplaren van vruchtbare leeftijd af te vangen.

*"The new traps contain 1. male crabs, and 2. their pheromones. The females are drawn in, caught in the trap following an instinctual drive to reproduce" bron: https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2016/06/01/crabbers-use-sex-to-catch-naked-soft-shell-crabs/ 

Bij krabben werkt dit* en aangezien kreeften tot dezelfde familie behoren zou het interessant zijn dit te onderzoeken. 

De clou** zit in de combinatie visueel + feromonen. Het liefst een groot/dominante mannetje inzetten (in de kooi royaal in leven houden:) en beschermen tegen kannibalisme. 

Stap 1. is in een aquarium de aantrekkingskracht testen - op geslachtsrijpe vrouwelijke kreeften.

Stap 2. is dan de juiste chemische samenstelling van de mannelijke feromonen bepalen. Hier is al veel over bekend. Zie literatuur **. En dit  reproduceren of uit gevangen mannetjes destilleren.

Stap 3. de bij behorende kosteneffectieve kooi te bedenken. Aangezien mijn vak is constructie is dat het meest eenvoudig deel:)

 **https://www.researchgate.net/publication/234056214_Chemical_Communication_in_Crustaceans

2  reacties

Archiveerder 1

02-08-22 om 13:05

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Bedankt voor het inzenden van je idee! Volgende week - 12 januari - sluit de challenge en start het beoordelingsproces van de jury. Wie er in de jury zit kun je op de website zien. Natuurlijk gunnen we je de hoofdprijs van €1000,-. En hopen we dat de jury jouw idee kiest als het beste idee. Je zou de jury kunnen helpen door nog een keer goed naar je idee te kijken. Is jouw idee duidelijk genoeg uitgewerkt voor de jury om te begrijpen? Misschien kun je nog een tekening of foto bijvoegen? Als je vindt dat je idee duidelijk genoeg is, dan hopen we dat je de hoofdprijs wint.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

4 jan. 2021 om 09.26

 

Archiveerder 1

02-08-22 om 13:05

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Nogmaals hartelijk bedankt voor je deelname aan de challenge van het hoogheemraadschap van Delfland. Je inzending was voldoende uitgewerkt om inhoudelijk te beoordelen. Echter we zijn met deze challenge specifiek op zoek naar een (technisch) vangtuig om invasieve uitheemse rivierkreeften te vangen. Hiervoor hebben we veel uitgewerkte ideeën ontvangen en deze gaan door naar de volgende ronde. Jouw idee valt dus helaas af.

Omdat we alle ideeën tóch een plek willen geven, komt je idee - samen met alle andere ingediende ideeën - geanonimiseerd in het inspiratieboek dat we maken naar aanleiding van deze challenge. Dit boek is klaar op de dag van de prijsuitreiking, dus op 12 februari 2021. Uiteraard krijg je van ons een exemplaar van dit boek!

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

26 jan. 2021 om 16.38

 

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen