Biologische bestrijding rivierkreeft

Winnovatie Het Waterschapshuis 06-12-2020
30 keer bekeken 2 reacties

De vraatzuchtige exotische rivierkreeft in Nederland: hoe komen we daar vanaf?

In het weekblad Delft op Zondag vraagt de hoogheemraad Marcel Belt zich af wat er nog meer gedaan kan worden aan het terugdringen van de ongewenste exotische kreeften in Nederland.


Vele experts hebben al hun ideeën gespuid; behalve wegvangen lees ik geen echte effectieve maatregelen.


Ikzelf ben jarenlang tuinder geweest en ook een tijd technische R&D manager bij Unilever Plantations in Kenya waar ik soortgelijke vragen kreeg in het kader van biologische bestrijding. Als ik dan ook bovenstaande vraag op mijn bureau zou krijgen en lees wat er al geprobeerd is en wat er uiteindelijk mogelijk is gebleken, dan lijkt mij dat de bestrijders van de rivierkreeft gezocht moet worden bij de natuurlijke vijanden.
 

Als eerste zou ik Koppert Biological Systems in Bleiswijk benaderen met deze vraag. Koppert heeft op dit gebied veel ervaring, maar of de rivierkreeftjes daar bij zijn weet ik niet.


Ten tweede, en met meer kans, zou ik deze vraag neerleggen bij het Britse instituut CABI (Commonwealth Agricultural Biological Institute) in: 

            Bakeham Lane, Egham, TW20 9TY, UK

T: +44 (0)1491 829080

E: microbialservices@cabi.org

Engelse instituten hebben een voortrekkersrol gehad bij het ontwikkelen van de biologische bestrijding in de tuinbouw, en via het bedrijf Bunting (UK) is deze kennis in Nederland beland. Zij zijn breder georiënteerd dan de Nederlandse instituten en bedrijven als Koppert, en wereldwijd werkzaam. En aangezien bovenstaande rivierkreeft naar mijn smaak een warme wellicht tropische oorsprong heeft, is de kans dat er bij CABI ( of CBI, een vergelijkbaar instituut) een oplossing te vinden is, zeker aanwezig, daar heb ik aardig wat voorbeelden van gezien. Denk bijvoorbeeld aan het dichtgroeien van meren in Afrika met Salvinia; daar bleek een kevertje de oplossing, die vrat alle wortels op.

Ik wil het Hoogheemraadschap Delfland graag helpen bij die zoektocht
 

Met groet,
 

Loek Koop

Dijkhoornseweg 42

2635 ER Den Hoorn

2  reacties

Archiveerder 1

02-08-22 om 11:51

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Bedankt voor het inzenden van je idee! Volgende week - 12 januari - sluit de challenge en start het beoordelingsproces van de jury. Wie er in de jury zit kun je op de website zien. Natuurlijk gunnen we je de hoofdprijs van €1000,-. En hopen we dat de jury jouw idee kiest als het beste idee. Je zou de jury kunnen helpen door nog een keer goed naar je idee te kijken. Is jouw idee duidelijk genoeg uitgewerkt voor de jury om te begrijpen? Misschien kun je nog een tekening of foto bijvoegen? Als je vindt dat je idee duidelijk genoeg is, dan hopen we dat je de hoofdprijs wint.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

4 jan. 2021 om 09.32

 

Archiveerder 1

02-08-22 om 11:51

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Nogmaals hartelijk bedankt voor je deelname aan de challenge van het hoogheemraadschap van Delfland. Je inzending was voldoende uitgewerkt om inhoudelijk te beoordelen. Echter we zijn met deze challenge specifiek op zoek naar een (technisch) vangtuig om invasieve uitheemse rivierkreeften te vangen. Hiervoor hebben we veel uitgewerkte ideeën ontvangen en deze gaan door naar de volgende ronde. Jouw idee valt dus helaas af.

Omdat we alle ideeën tóch een plek willen geven, komt je idee - samen met alle andere ingediende ideeën - geanonimiseerd in het inspiratieboek dat we maken naar aanleiding van deze challenge. Dit boek is klaar op de dag van de prijsuitreiking, dus op 12 februari 2021. Uiteraard krijg je van ons een exemplaar van dit boek!

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

26 jan. 2021 om 16.39

 

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen