Automatic crayfish catcher

07-12-2020
44 keer bekeken {0} reacties

Systeem voor het automatisch wegvangen van de rivierkreeft.

Systeem is een transporteur die compleet in geleidingen zit. deze zou op een aanhangen gebouwd kunnen worden om deze mobiel te kunnen verplaatsen. Wanneer de transporteur in het water is geplaatst kunnen bovenin korven met aas geplaatst worden in de band met flights. Door de band te verdraaien komen de vakken met de aaskorven onder water te hangen. Aan de zijkant van het frame kunnen de kreeften in het systeem naar de aaskorven kruipen. Na een bepaalde tijd kunnen bovenin 2 of 3 nieuwe aaskorven geplaatst worden. Door de band te verdraaien zitten de kreeften opgesloten tussen de meenemers van de band. Door opgesloten geleidingen komen de kreeften in het systeem en worden mee naar boven getransporteerd. Boven een uitneembare band of bak vallen de gevangen kreeften er dan uit.

- Aandrijving van de band kan elektrisch, Hydraulisch of met de hand gedaan worden. Afhankelijk van de positie en de situatie waar het systeem geplaatst word moet deze keuze gemaakt worden. mogelijk is om het systeem elektrisch op accu met zonnepanelen of op 230Volt vol automatisch te kunnen laten werken. Aaskorven moeten dan wel regelmatig gewisseld worden. wanneer permanente stroomvoorziening aanwezig is kan een elektromotor met besturing geplaats worden zodat bijvoorbeeld ieder uur een vangst binnen gehaald kan worden.

- aaskorven kunnen met een snelkoppeling in de band gehangen worden.

- Doormiddel van vingertjes die maar 1 kant op kunnen bewegen kruipen de kreeften naar binnen maar kunnen niet meer weg

- Omdat langs de band een schuine inloop gemaakt is is de verwachting dat er geen of weinig dieren beschadigen.

- Systeem kan volledig in RVS en kunststof onderdelen uitgevoerd worden on zonder roestvorming te kunnen blijven gebruiken.

- Systeem zelf is zonder ingewikkelde techniek dus makkelijk toepasbaar en te onderhouden

- Kosten per systeem. Per systeem zou rekening gehouden moeten worden met een investering van 7000-10000 zonder aanhanger of elektrische besturing.

- Levensduur. een verwachting is een levensduur van minimaal 5 jaar

- door gebruik van rvs en FDA gekeurde kunststoffen is er geen gevaar voor vervuiling. bij het plaatsen van een elektrische aandrijving kan een motor gekozen worden met een olievulling die foodgrade is dus kan geen kwaad voor natuur en milieu

- Waterdieptes. Er kunnen verschillende lengtes transporteur gebouwd worden zodat de transporteur altijd op de bodem staat mat het onderste deel. Omdat de kreeften veel in de oeverzone voorkomen is de verwachting dat de transporteur niet te lang hoeft te zijn.

- Grote bodemplaat om inzakking in het zand te voorkomen.

- Vingers aan de zijkant in het frame onderwater die 1 kant op kunnen bewegen om uitzwemmen van de kreeften te voorkomen.

- Bijvangst. Verwachting is dat er geen tot bijna geen bijvangst zal zijn. Als de vingers net wat verder uit elkaar gezet worden dan kunnen visjes er weer uit zwemmen. voor grotere vissen en andere waterdieren zijn de doorgangen te klein. Wanneer een bak gekozen word met water dan zou de bijvangst ook weer terug gezet kunnen worden na het legen van de vangstbak.

- het is kostentechnisch waarschijnlijk een iets duurdere oplossing maar kan stand alone fuctioneren zodat er weinig of geen kosten zijn om het te beheren. aan het systeem zitten geen moeilijke delen dus er zijn hoge kosten voor service en onderhoud.

- Plaatsing in het water. Daar moet een ontwerp voor gemaakt worden. Er zou gekozen kunnen worden voor een aanhanger met een kleine elektrische lier of kraantje. er zou een soort frame ontworpen kunnen worden wat als afzet kan werken. andere oplossing is een aanhanger met vast de conveyor erop. De aanhanger moet dan bij het water gereden worden en kan dan verschuiven naar achter waar de keersectie van het systeem naar beneden gekanteld kan worden. er blijft dan een grotere unit langs de waterkant staan.

Het idee is ontstaan vanuit mijn werkzaamheden in een machinefabriek waarin we alleen maar systemen bouwen voor de voedingsmiddelen industrie. Daarin worden enkel transportsystemen gebouwd in rvs met kunststoffen. In de industrie worden zelfs systemen gebruikt in waterputten om delen te wassen en te drogen

in de bijlage nog wat extra tekeningen om het verhaal nog te verduidelijken.

 

Met vriendelijke groet

Mark Derks

065358356

Mark_derks81@hotmail.com

Afbeeldingen

02-08-22 om 11:48

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Bedankt voor het inzenden van je idee! Volgende week - 12 januari - sluit de challenge en start het beoordelingsproces van de jury. Wie er in de jury zit kun je op de website zien. Natuurlijk gunnen we je de hoofdprijs van €1000,-. En hopen we dat de jury jouw idee kiest als het beste idee. Je zou de jury kunnen helpen door nog een keer goed naar je idee te kijken. Is jouw idee duidelijk genoeg uitgewerkt voor de jury om te begrijpen? Misschien kun je nog een tekening of foto bijvoegen? Als je vindt dat je idee duidelijk genoeg is, dan hopen we dat je de hoofdprijs wint.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

4 jan. 2021 om 09.31

 

02-08-22 om 11:48

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Nogmaals hartelijk bedankt voor je deelname aan de challenge van het hoogheemraadschap van Delfland. Helaas is je idee in de tweede beoordelingsronde afgevallen. Hoewel het idee voldoende was uitgewerkt, heeft de jury beoordeeld dat andere ideeën beter voldoen aan de vooraf gestelde criteria.

Omdat we alle ideeën tóch een plek willen geven, komt je idee - samen met alle andere ingediende ideeën - geanonimiseerd in het inspiratieboek dat we maken naar aanleiding van deze challenge. Dit boek is klaar op de dag van de prijsuitreiking, dus op 12 februari 2021. Uiteraard krijg je van ons een exemplaar van dit boek!

Wellicht kunnen we je idee in een ander stadium nog gebruiken of het door andere organisaties worden benut. In dat verband willen we je ook nadrukkelijk wijzen op het vervolg van deze ideeën-wedstrijd zoals dit vanaf februari vanuit Delfland gaat lopen. Ideeën die nu zijn ingediend, maar ook nieuwe ideeën, kunnen daarin verder worden uitgewerkt met als uiteindelijk doel om tot een aantal werkzame prototypes te komen. Je zult over dit vervolgtraject binnen enkele weken nog een mail met verdere informatie ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

26 jan. 2021 om 16.58

 

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen