Terugdringen rivierkreeften met slim onderwaterzuigsysteem

07-01-2021
53 keer bekeken {0} reacties

Beschrijving

Terugdringen rivierkreeften met slim onderwaterzuigsysteem

Het idee: 
Voor het effectief terugdringen van de rivierkreeften kan er gebruik worden gemaakt van een "onderwaterzuiger" die werkt o.b.v. een vacuümprincipe.

Een slang met grote diameter bedient door een snorkelaar of duiker wordt gebruikt om de rivierkreeft te vangen. Om een schuilende of wegzwemmende rivierkreeft binnen te halen kan de snorkelaar/ duiker tijdelijk de afzuigkracht verhogen.

Voordat de kreeft in een opvangbak terecht komt worden takken/ gruis e.d. afgevoerd terug het water in. Eventuele bijvangst zoals visjes e.d. zullen net zoals de rivierkreeft deze afvoer passeren maar in tegenstelling tot de rivierkreeft op eigen kracht de opvangbak verlaten.  

Het getoonde vaartuig is voorzien van elektrische voortstuwing gecombineerd met een bluetooth volgsysteem. Hiermee kan de route van de snorkelaar/ duiker geruisloos op constante afstand worden gevolgd. Schoonmaakactiviteiten worden hiermee door een enkel persoon uitgevoerd.

Pluspunten:

  • Deze methode is dier- en milieuvriendelijk aangezien hiermee heel nauwkeurig/ controleerbaar mee gevist kan worden.
  • Bijvangst is incidenteel maar kan makkelijk weer terug naar hun natuurlijke habitat.
  • Voor omwonende is er geen overlast aangezien het apparatuur geruisloos is. 
  • Binnen ieder seizoen en voor ieder type water kan hiermee gewerkt worden.
  • Snel opschalen is mogelijk door de toepassing van een eenvoudige constructie samengesteld uit makkelijk verkrijgbare onderdelen.       
  • Verdere doorontwikkelingen behoren tot de mogelijkheden, te denken aan:
    • Robot-scharnierarm i.c.m. onderwater camerasysteem waarbij snorkelen/ duiken overbodig word. 
    • Een compacte draagbare versie waarbij geen vaartuig nodig is.
    • Inzetten van vooraf geprogrammeerde onderwaterdrones.   

Minpunt:

  • Hogere investeringskosten 

Mogelijkheden:
Door het terugdringen van de invasieve rivierkreeft te benaderen vanuit een business model kunnen i.s.m. een innovatieve partner op korte termijn specifieke en meetbare doelen gerealiseerd worden. Na realisatie van een korte termijn plan (testfase) kan snel worden over gegaan met het opschalen van vaartuigen en apparatuur om daarmee het terugdringen van de rivierkreeft binnen Nederlandse wateren verder te realiseren.       

Ing. Jos Combee/ ARC Construction

Afbeeldingen

02-08-22 om 16:22

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Nogmaals hartelijk bedankt voor je deelname aan de challenge van het hoogheemraadschap van Delfland. Helaas is je idee in de tweede beoordelingsronde afgevallen. Hoewel het idee voldoende was uitgewerkt, heeft de jury beoordeeld dat andere ideeën beter voldoen aan de vooraf gestelde criteria.

Omdat we alle ideeën tóch een plek willen geven, komt je idee - samen met alle andere ingediende ideeën - geanonimiseerd in het inspiratieboek dat we maken naar aanleiding van deze challenge. Dit boek is klaar op de dag van de prijsuitreiking, dus op 12 februari 2021. Uiteraard krijg je van ons een exemplaar van dit boek!

Wellicht kunnen we je idee in een ander stadium nog gebruiken of het door andere organisaties worden benut. In dat verband willen we je ook nadrukkelijk wijzen op het vervolg van deze ideeën-wedstrijd zoals dit vanaf februari vanuit Delfland gaat lopen. Ideeën die nu zijn ingediend, maar ook nieuwe ideeën, kunnen daarin verder worden uitgewerkt met als uiteindelijk doel om tot een aantal werkzame prototypes te komen. Je zult over dit vervolgtraject binnen enkele weken nog een mail met verdere informatie ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

26 jan. 2021 om 16.55

 

02-08-22 om 16:22

@Bart Bergmans

Jos Combee

Beste Roger en Bart,

Bedankt voor deze uitgebreide terugkoppeling.  Een zeer leuke ervaring om mee te denken met deze challenge! Ook erg attent dat ik een exemplaar van het inspiratieboek mag ontvangen.

Indien er in een vervolgtraject interesse is om mijn idee verder uit te werken sta ik hier natuurlijk voor open. Graag wil ik een bijdrage leveren aan het herstellen van de balans in de huidige verstoorde biodiversiteit. 

Met vriendelijke groet,

Jos Combee

 

26 jan. 2021 om 19.22

 

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen