Pilot natte teelten bij de boer

Cynthia Schild 08-02-2024
90 keer bekeken 0 reacties

Een mooie innovatie, waar onderzoek naar gedaan wordt bij het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, is de pilot natte teelten; “natte teelt bij de boer’. Deze pilot draait om een vermindering van de bodemdaling/veenafbraak en het geeft een nieuwe toekomst voor de landbouw.

Het is het meest complete onderzoek naar de mogelijkheden van teelten op vernat veen met onder andere lisdodde, riet en veenmos. De natte teelt zorgt voor een grotere biodiversiteit in het landbouwgebied dan bij weilanden het geval is. De eindproducten (bijvoorbeeld isolatieplaten van lisdodde) vormen een alternatief voor de eindige grondstoffen die voor traditionele bouwmaterialen worden gebruikt, zoals glas en steenwol. 

In het project wordt samengewerkt met de provincie Noord-Holland (de grondeigenaar), de pachter van de grond, biologisch veehouderij bedrijf Kemp en met het Innovatieprogramma Veen (een breed samenwerkingsprogramma van proeftuinen natte landbouw). Via het Nationaal onderzoek Broeikasgassen veenweiden (NOBV) wordt kennis uitgewisseld met onderzoeksinstellingen zoals de Radboud Universiteit, de Vrije Universiteit en met verschillende andere pilots. 

Bij de pilot aan de Herenweg in Ankeveen (Noord-Holland) werden vorige week (19 januari) de lisdoddes geoogst. Wij waren daarbij aanwezig en spraken met de betrokkenen. Samen met VIPNL hebben we een video gemaakt. Hierin vertellen Tim Pelsma (Waternet), Abco J. de Buck (Louis Bolk Instituut) en Aldert van Weeren (wetland ondernemer Struunhoeve/Wetlands products) over deze interessante pilot.   

Kijk de video 👉  Natte teelten oogst Ankeveen 

Meer informatie over deze pilot 👉 https://winnovatie.nl/innovaties-openbaar/2257821.aspx?t=Pilot-natte-teelten 

Afbeeldingen

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen